Ľudia sú nepoučiteľní, azda v každom kúte Piešťan je neporiadok

Už aj škôlkari vedia, že odpadky patria do koša. Azda ešte kým nastúpia do základnej školy, vedia, ktorý odpad patrí do akej farebnej nádoby. Len „veľkí“, teda dospelí, ktorí im budú planétu zanechávať, stále nepochopili, že nepotrebné veci treba sústreďovať na jedno miesto – ideálne do kontajnera alebo do zberného dvora.

Odpad pred zákrutami. Foto: am

Stačí sa prejsť po Piešťanoch a človek razom zistí, že veľké kopy odpadu pochádzajú od niekoho, kto má v živote to šťastie, že si môže variť, môže jazdiť autom alebo stravovať sa v reštauráciách.

Už minulý týždeň sme na našom webe informovali o tom, že na Vážskom ostrove je skládka odpadu, kde sa nachádzajú napríklad hrnce. Uprostred cesty, ktorá je medzi železným a „húpacím“ mostom, sa hrnce asi neobjavili len tak. Pravdepodobne ich tam niekto zaviezol.

Okrem toho sa pri garážach v blízkosti železného mosta ešte počas víkendu nachádzala obrovská skládka odpadu. Vyzeralo to, akoby sa ktosi zbavoval nepotrebných vecí, azda aj po zime. Veľká kopa zmizla, no pozostatky zostali. Rozlietané papieriky, kartóny a kusy kadečoho rozhodne nie sú upratanou plochou. Pôvodca skládky by si mohol navliecť rukavice na ruky a rovnako, ako plánujú dobrovoľníci vyupratovať Sĺňavu, ktorú ani neznečistili, i on by mohol po sebe neporiadok odpratať.

A keď už sme pri Sĺňave, ojedinelé fľaše, plechovky, obaly od sladkostí a podobné záležitosti sú síce nepekné, no vyhodiť nepotrebné pneumatiky priamo do kríkov a spoliehať sa na to, že sa nájde ktosi, kto ich zlikviduje, je veľmi arogantné. Zaplatiť to bude musieť zasa len správca, teda my všetci.

Neďaleko týchto končín sa nachádza parkovisko obchodného domu. To, že už roky slúži ako odkladací priestor pre vraky vozidiel, si všimli mnohí. No po novom už tieto vraky niekto berie „do parády“ a okrem sprejovania ich „skrášľuje“ aj rozbíjaním okien a vypúšťaním pneumatík. Ak sa tieto vraky nerozhodne na vlastné náklady odviezť majiteľ pozemku, budú tam pravdepodobne hrdzavieť a hniť ešte poriadne dlho.

A neporiadok sa nevyhýba ani centru mesta. Ak nie sú chodníky ovenčené piatkovými či sobotňajšími nezvládnutými alkoholovými radovánkami, obyvatelia prekračujú cigaretové ohorky. A zasa ich nebude musieť upratovať ten, kto ich tam nahádzal, ba možno z popolníka vysypal, ale správca – Služby mesta Piešťany. Niekto, kto by mohol robiť úplne inú prácu, bude musieť opäť upratovať po neporiadnikoch.

A napokon lahôdka. Šoféri, ktorí sa sústredia na jazdu, si málokedy všimnú, čo sa skrýva na Obchodnej ulici v blízkosti zákrut. V smere od kasární k sídlisku Nikola Teslu sa ešte pred štvoricou zákrut nachádza príjazdová cestička. Tú lemujú kilá rozsypaného odpadu na niekoľkých kopách. Už po tom, čo vystúpite z auta, ovalí vás smrad, ako by ste sa nadýchli pri poriadne dlho nevynesenom kontajneri. Pohľad je ale ešte horší. Medzi kríkmi a na tráve sa povaľujú plastové fľaše, plechovky, tetrapaky, papier. Všetko, čo mohlo skončiť v jednom z farebných kontajnerov alebo na zbernom dvore, leží namiesto toho v zeleni. Aj keď do toho pravého zazelenenia ešte zostáva pár dní či týždňov.

Kam s odpadom?

Nadrozmerný alebo prebytočný odpad treba zaviezť do zberného dvora, ktorý sa nachádza na Žilinskej ceste tesne pred koncovou tabuľou mesta v smere na Hornú Stredu. Otváracie hodiny zberného strediska sú stanovené počas pracovných dní od 6.30 do 18.30 h s tým, že medzi 10:30 až 11:30 je obedná prestávka. V sobotu je otvorené od 8.00 do 13.00 h a v nedeľu zatvorené. Pri dovoze smetí potrebujete občiansky preukaz s trvalým pobytom v meste Piešťany, aby od vás mohli bezplatne prevziať odpad.

Odovzdať tu môžete papier, plasty, sklo, viacvrstvové tetrapakové obaly, nebezpečný odpad ako batérie, akumulátory, žiarivky, farby, odpadový olej, tiež elektroodpad ako chladničky, práčky, televízory, počítače, tlačiarne a iné spotrebiče, ďalej biologicky rozložiteľný odpad (tráva, lístie, konáre), železo, kovy a veľkoobjemový odpad, teda starý nábytok, koberce, matrace, drevo a ostatný zmiešaný, nevytriedený, prípadne znečistený odpad.

V prípade drobného stavebného odpadu za odovzdanie zaplatíte 0,015 eura za kilogram. Ten vzniká napríklad pri výmene sanitárnej techniky, obkladov, dlažieb, podlahových krytín, pri výmene strešnej krytiny, výmene okien, dverí, pri opravách fasád, stien, omietok, odkvapových a odtokových zvodov alebo z maliarskych a natieračských prác. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek