Piešťanské krajčírky šijú rúška, chýbajú im gumičky!

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Reportáž / Piešťany / Spravodajstvo
  • 17. marca 2020, 12:19

Piešťanské krajčírky Bibiana Pavlovičová, Anna Ďurinová, ale aj krajčírky zo Slovenskej chránenej dielne, ale aj tie, čo šijú bežne pracovné odevy, sa naplno preorientovali na šitie ochranných rúšok. Do šitia sa pustil aj iniciatívny automechanik – Jozef Zuko, ktorý oprášil starú veritasku. Látky – bavlnené sa zatiaľ dajú zohnať, kríza je však s gumičkami. Sklady sú prázdne a tak namiesto gumičiek používajú aj domáce šičky rôzne typy šnúrok, šikmých lemoviek a iných náhradných materiálov. Anna Ďurinová vyzýva a prosí Piešťancov, aby jej doniesli gumičky!


Krajčírky po celých Piešťanoch sedia pri strojoch a šijú rúška. tento záber je zo Slovenskej chránenej dielne. (Autor: rk)

Slovenská chránená dielňa (SCHD) v Piešťanoch na Sládkovičovej ulici aktuálne reagovala na nedostatok ochranných rúšok. Jej vedúci Richard Kopun nám povedal: „Šijeme ochranné rúška z bavlny, denne distribuujeme podľa objednávok len ich pomernú časť. Nestíhame však objednávky plniť, a tak musím skonštatovať, že najbližšie tri-štyri týždne žiadne nové objednávky nie sme schopní realizovať. Pričom naši pracovníci šijú rúška s veľkým nasadením a táto činnosť je nateraz našou prioritou. Pretože nestíhame plniť všetky objednávky, máme ich v objeme aj päťtisíc, vyzývam všetky krajčírky aj dielne, aby sa pustili do šitia. Viem im naše objednávky postúpiť v záujme dobrej veci a zdravia obyvateľstva. Môžu mi zatelefonovať na číslo 0911415610.“

Najbližšie dva týždne žiadne nové objednávky nie sú schopní realizovať v SCHD v Piešťanoch.

Dobrí ľudia, doneste mi gumičky do dielne na Rázusovu ulicu!

Zatiaľ sama šije rúška vo svojej profi dielni Piešťanka Anna Ďurinová. „Potrebujem gumičky, ak doma ktokoľvek má či už prádlovú gumu alebo klobúkovú, prineste nám ich do našej dielne na Rázusovej ulici v Piešťanoch. Som denne schopná ušiť asi tridsať rúšok. Materiál používam kombinovaný, alebo čistú bavlnu. Mám mnoho ústrižkov a odpadových látok, takže ich kombinujem. Vždy sa snažím naspodok dať bavlnu a zvrchu ochrannú nepriepustnú vrstvu. Rúška sa dajú oprať, vyžehliť a sú vhodné na každodenné opakované použitie,“ informovala nás Anna Ďurinová.

Majiteľka krajčírskej dielne na Rázusovej ulici Anna Ďurinová prosí obyvateľov Piešťan o pomoc, chýbajú jej gumičky na ochranné rúška.

Anna Pavlovičová okrem šitia aj zásobuje krajčírky

Krajčírka a majiteľka Galatexu na Sasinkovej ulici Bibiana Pavlovičová má okrem šitia rúšok, prácu aj s distribúciou tovaru pre všetky krajčírky na okolí. „Rúška šijem len pre svojich stálych klientov, ktorí využívajú moje krajčírske služby. Sú to buď chorí ľudia na lôžku alebo rodiny s deťmi, tých uprednostňujem. No a čo sa týka tovaru, nedostatkové sú najmä gumičky. Sklady sú prázdne. Objednávka gumičiek v objeme 10 – tisíc metrov z Českej republiky bola stopnutá vzhľadom nato, že oblasť, odkiaľ mali gumičky prísť je momentálne v tvrdej karanténe. A tak si moje zákazníčky objednávajú všetko, čím možno rúško upevniť – šnúrky bavlnené všetkých možných typov, šikmé lemovky, len taftové zatiaľ nejdú, pretože ako vieme, taft je šmykľavý a rozväzuje sa.“

Bibiana Pavlovičová nielen šije a žehlí, ale aj distribuuje látky či šnúrky na rúška. Gumičky sa minuli. Foto: Viera Dusíková

Podnikanie  vo svojej oblasti zavesil v čase karantény na klinec aj Piešťanec Jozef Zuko, a keďže je zručný majster „krbár, vyučený automechanik, nerobilo mu problém naštartovať veritasku a začal doma šiť rúška pre všetkých, čo o ne prejavili záujem. „Rúška sa dajú oprať, viackrát použiť. Ožehlením sa opäť sterilizujú. V pohode doma za deň urobím aj tridsať kusov,“ skonštatoval Jozef Zuko.

Jozef Zuko si spravil dielňu doma a zásobuje všetkých priateľov a svojich rodinných príslušníkov.

Už od minulého týždňa sa od šijacieho stroja nepohnú dobrovoľníčky, ktoré reagovali na výzvu Piešťanky vlastniacej predajňu s odevami.  Šijú nedostatkové ochranné rúška pre potreby piešťanských lekárov. Tí ich môžu poskytnúť v čakárňach svojim pacientom v čase mimoriadnej situácie vyhlásenej vládou pre pandémiu spôsobenú koronavírusom.

Ak máte doma starú veritasku, nechjte sa inšpirovať…

„Momentálne šijeme rúška z ekobavlny. Snažíme sa vychytať všetky chyby a verím, že už čoskoro by sme mohli aj s podporou ďalších dobrovoľníčok, z ktorých jedna je tu napríklad hoteláčka, ale aj rodinných príslušníčok, začať s šitím rúšok, ktoré budú otestované a v požadovanej technickej kvalite. Momentálne prebiehajú atestácie textílie so strieborným plátnom v technickom skúšobnom ústave a len čo testy prebehnú priaznivo, šiť začneme z tohto materiálu,“ uviedla podnikateľka, ktorá sedí za šijacím strojom denne niekoľko hodín.

Krajčírky zo Slovenskej chránenej dielne šijú rúška s gumičkou aj so šnúrkami.

„Našim zákazníkom rúška nemôžeme poskytnúť, nie sú k dispozícii, ale čakáme zásielku koncom týždňa.  Momentálne nie sú naskladnené,“ uviedla pracovníčka z predajne pracovných odevov v Piešťanoch.

Ak patríte medzi ženy či mužov, ktorí vedia šiť na šijacom stroji, možno práve tento článok vás inšpiruje a rúška ušijete svojim blízkym či kamarátom a známym.

Richard Kopún zo Slovenskej chránenej dielne vyzýva všetky krajčírky, aby im pomohli šiť – a zrealizovať objednávky – v tisícoch kusov!!

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín