KORONAVÍRUS: Starší ľudia nevedia posúdiť stupeň ohrozenia, ukázal prieskum

  • Spravodajstvo
  • 17. marca 2020, 10:37

Väčšina ľudí sa v súvislosti s pandémiou riadi odporúčaniami a preventívne opatrenia vníma pozitívne. Starší ľudia častejšie nevedia posúdiť stupeň svojho ohrozenia. Vyplýva to z online prieskumu agentúry Ipsos, na ktorom sa na Slovensku od 12. do 16. marca zúčastnila reprezentatívna vzorka vyše tisíc respondentov vo veku 18 rokov a viac.

Piatok - Tesco Piešťany: Starší ľudia nevedia úplne posúdiť stupeň svojho ohrozenia. (Autor: pror)

Stupeň svojho ohrozenie však najčastejšie nedokážu posúdiť starší ľudia vo veku nad 65 rokov. Medzi opýtanými bolo 9 percent takých, ktorí nevedeli odpovedať.

Vyše 90 percent Slovákov si myslí, že svetové rozšírenie koronavírusu bude mať dopad na finančné trhy a globálnu ekonomiku. Deväť z desiatich respondentov si myslí, že koronavírus je pre svet hrozbou.

Takmer polovica Slovákov (49 percent) si myslí, že koronavírus sa podarí dostať pod kontrolu počas niekoľkých mesiacov. Vyše 15 percent opýtaných uviedlo, že takáto situácia nastane do jedného mesiaca a ďalších 14 percent očakáva, že situácia sa zlepší počas niekoľkých týždňov, teda za menej ako mesiac. Čas potrebný na získanie kontroly nad situáciou odhaduje na viac ako polroka 15 percent ľudí.

Preventívne opatrenia sú vnímané pozitívne

Odporúčanými pravidlami v súvislosti s prevenciou a ochranou voči koronavírusu, akými je vyhýbanie sa miestam s vyššou koncentráciou ľud a osobnému kontaktu či zvýšená hygiena, sa riadi 97 percent Slovákov. Plne ich rešpektuje 75 percent a 22 percent uviedlo, že rešpektujú iba niektoré z nich.

Takmer všetci si pravidelne umývajú ruky a pätina obyvateľov prešla na home Office (práca z domu).

Ďalšími opatreniami, ktoré podstúpila veľká časť obyvateľov, bolo vyhýbanie sa miestam s väčšou koncentráciou ľudí (80 percent). Viac ako polovica ľudí pravidelne používala dezinfekčné prostriedky (57 percent), obmedzila využívania MHD (54 percent) a stretávanie s kamarátmi, rodinou a známymi (51 percent).

Jedným z najmenej využívaných opatrení bolo nosenie respiračného rúška.

Preventívne nákupy zásob vykonala približne tretina ľudí. Najčastejším prípadom boli nákupy zásob trvanlivých potravín, liekov a drogérie.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj