Poslanci pred 81 rokmi vyhoveli Hitlerovi a vyhlásili samostatný Slovenský štát

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 15. marca 2020, 01:21

Snem Slovenskej krajiny vyhlásil pred 81 rokmi 14. marca 1939 vznik samostatného Slovenského štátu. Stalo sa tak po opakovanej ultimatívnej požiadavke nacistického Nemecka a intervencii Adolfa Hitlera. Ríšsky kancelár osobne o takýto krok žiadal predstaviteľa vládnej Hlinkovej slovenskej ľudovej strany (HSĽS) Jozefa Tisa na ich stretnutí v Berlíne 13. marca.

(Autor: wikipedia)

Hitlerov návrh, aby cez rozhlas priamo z Berlína vyhlásil samostatný Slovenský štát, Tiso odmietol a trval na ústavnom riešení. Telefonicky preto požiadal vtedajšieho československého prezidenta Emila Háchu, aby nasledujúci deň zvolal Snem Slovenskej krajiny. Poslancom snemu Jozef Tiso predostrel dve možnosti, ktoré mu Hitler ponúkol – vyhlásenie samostatnosti alebo „ponechanie Slovenska svojmu osudu“, čo v tom čase de facto znamenalo rozdelenie medzi susedné štáty.

Na poludnie 14. marca poslanci vyhoveli Hitlerovej požiadavke a samostatný štát vyhlásili. Nasledujúci deň 15. marca 1939 nacistické vojská obsadili zbytky územia, ktoré po prijatí Mníchovskej dohody (1. október 1938) Československu ešte ostalo, a na tomto území nacisti vyhlásili Ríšsky protektorát Čechy a Morava. Predvojnové Československo tak definitívne zaniklo.

Slovenský štát vyhlásený 14. marca 1939, ktorý sa po troch mesiacoch oficiálne premenoval na Slovenskú republiku, bol viac vedľajším produktom Mníchovskej dohody a nastupujúceho fašizmu, než naplnením vôle jeho obyvateľov. Slovensko sa po boku nacistického Nemecka zapojilo do bojov proti Poľsku a Sovietskemu zväzu. Pokračoval proces diskriminácie židovského obyvateľstva, ktorého majetok bol „arizovaný“. Totalitný režim Židov a Rómov sústredil do pracovných táborov a od marca 1942 ich slovenskí vládni predstavitelia po vzore nacistov začali deportovať do koncentračných a vyhladzovacích táborov. V koncentračných táboroch zahynulo približne 70-tisíc obyvateľov Slovenska.

V auguste 1944 sa proti takejto podobe štátu postavili v ozbrojenom povstaní aj samotní občania a oficiálna armáda. Slovenské národné povstanie (SNP) sa okrem boja proti autoritatívnemu režimu prihlásilo aj k obnove Československa, na princípe rovnosti oboch národov. Slovenská národná rada (SNR), ktorá na povstaleckom území prevzala moc, úzko spolupracovala s československou exilovou londýnskou vládou.

Medzi súčasnou Slovenskou republikou a vtedajším vojnovým štátom (Slovenskou republikou 1939 – 1945) nie je žiadna právna kontinuita. Dnešné Slovensko je nástupníckym štátom Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR), ktorá zanikla ústavným zákonom 31. decembra 1992.

Informácie pochádzajú z www.upn.gov.sk, wikipedia.org, a archívu agentúry SITA.

(SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav