Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 15. marca 2020, 18:39

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, minulú nedeľu boli Podoby džezu na Rádiu Piešťany sviatočné. Reláciu sme venovali ženám k ich medzinárodnému sviatku. Bola to prvá časť cyklu Ženy v džeze. Autorsky sa na nej podieľa Lenka Molčányiová, vynikajúca hráčka na altsaxofón a redaktorka internetového portálu jazz.sk.


Jano Babič (Autor: red)

Lenka k tomu dodáva: „To silné nutkanie vytvoriť rubriku Ženy v džeze na portáli jazz.sk prišlo hneď, ako som bola oslovená pridať sa k tímu redaktorov. Nielen preto, aby som doplnila značnú nerovnováhu článkov venovaným džezovým hráčom, čo sa týka ženského zastúpenia, no rozhodne aj preto, aby som sama získala motiváciu dozvedať sa do hĺbky o výnimočných hudobníčkach, ktorých život a najmä tvorba sa pre mňa stali veľkou inšpiráciou. Mojou snahou je upútať pozornosť širšej verejnosti a upozorniť na fakt, že džez už dávno nie je len mužskou záležitosťou. S otvorenou náručou prijímať a podporovať najmä všetkých mladých hudobníkov a hudobníčky, ktorí cítia potrebu vyjadriť sa skrze svoju hudbu a chcú naplno rozvíjať svoj talent. Veľmi si preto vážim iniciatívu Janka Babiča pripraviť rovnomennú sériu v rámci jeho pravidelného vysielania relácie Podoby džezu na Rádiu Piešťany.“

V budúcej relácii budeme spomínať. V piatok 6. marca vo veku 81 rokov zomrel McCoy Tyner. Gigant džezovej hudby, ojedinelý klavirista, osobnosť šírenia a vývoja džezu, jeden zo základného stĺporadia džezových velikánov. Budúcu reláciu venujeme spomienke na dielo amerického klaviristu.

Budeme spomínať aj na jedného z najlepších európskych džezových bubeníkov, 18. februára odišiel na nebeské turné nórsky bubeník Jon Christensen. Zanechal úctyhodnú diskografiu v spolupráci s najlepšími svetovými džezmenmi, ktorí si ho  pozývali na koncertné turné a do štúdia.

Informácie a aktuality z domácej a zahraničnej džezovej scény sú súčasťou relácie Podoby džezu, ktorá k vám na Rádiu Piešťany prichádza na frekvencii 90,2 MHz vždy v nedeľu o 20. hodine a v kompletnej repríze v stredu o 23. hodine. Vypočuť si ju môžete aj na webstránke radiopiestany.sk.

Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela