Koronavírus: Domácim miláčikom by ste mali pripraviť pohotovostnú sadu

  • Príroda
  • 15. marca 2020, 12:42

Na množiace sa otázky ohľadom nového koronavírusu v súvislosti s domácimi miláčikmi reagovala Komora veterinárnych lekárov Slovenskej republiky. Čo ak majiteľ ochorie? A môže byť zviera prenášačom ochorenia?

Prevládajúca cesta prenosu COVID-19 je z človeka na človeka. Súčasné dôkazy naznačujú, že vírus SARS-CoV-2 má živočíšny zdroj ale doteraz však nie je dostatok vedeckých dôkazov na identifikáciu tohto zdroja, alebo na vysvetlenie spôsobu prenosu zo zvieracieho zdroja na človeka. Genetické mapovanie ukazuje, že vírus SARS-CoV2 je blízkym príbuzným s koronavírusom ktorý cirkuluje v populáciách netopierov.

Podľa veterinárov napríklad psí koronavírus spôsobuje miernu hnačku psov a koronavírus mačiek spôsobuje infekčný zápal pobrušnice mačiek (FIP). Nie sú prenosné na človeka a nemajú nič spoločné s aktuálnou koronavírusovou pandémiou.

Môže 2019-nCoV infikovať domáce zvieratá ?

V súčasnosti neexistuje dôkaz o tom, že domáce zvieratá môžu ochorieť, byť zdrojom infekcie alebo zohrávať úlohu pri šírení COVID-19 u ľudí. Bola publikovaná informácia z Hongkongu o dôkaze prítomnosti genetického materiálu vírusu SARS-CoV-2 u psa majiteľa chorého na COVID-19. Pes nevykazoval žiadne klinické príznaky choroby.

Nie je teda opodstatnené obmedzovať životné podmienky spoločenských zvierat, nakoľko šírenie COVID-19 je výsledkom prenosu z človeka na človeka a k dnešnému dňu neexistuje dôkaz, že zvieratá môžu šíriť toto ochorenie. Rovnako neexistujú dôkazy podporujúce obmedzenia premiestňovania alebo obchodovania s domácimi zvieratami.

Umývajte si ruky a pripravte pohotovostnú sadu

Ak ste som so svojím domácim miláčikom v úzkom telesnom kontakte, mali by ste pri manipulácii a starostlivosti o zviera vždy vykonávať základné hygienické opatrenia. Zahŕňa to umývanie rúk po príchode domov, pred a po manipulácii so zvieratami, pred a po kontakte s ich vecami a žrádlom. Na mieste je aj zabránenie bozkávania, olizovania, alebo zdieľania potravín.

V rámci príprav na možné ochorenie majiteľa, je vhodné určiť inú osobu v domácnosti, ktorá je ochotná a schopná starať sa o domáceho miláčika v domácnosti alebo mimo nej. Pripravte si pohotovostnú sadu s krmivom, inými potrebami a liekmi, ktoré domáci miláčik potrebuje aspoň na dva týždne. Takúto pohotovostnú sadu môžete mať pripravenú aj pre prípad karantény alebo evakuácie.

Neexistujú žiadne správy o tom, že by zvieratá ochoreli na COVID-19 alebo, že by pri jej šírení hrali úlohu. Odporúča sa, aby ľudia ktorí sú chorí alebo podozrivý na COVID-19, obmedzili úzky kontakt so svojimi domácimi miláčikmi a ak je to možné mali by požiadať o starostlivosť iného člena domácnosti. Ak sa už musia starať o svojho domáceho miláčika, mali by dodržiavať správne hygienické postupy a ak je to možné, mali by nosiť rúška na tvár.

Ak by sa u vášho domáceho maznáčika objavila nevysvetlená choroba a bol v kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19, kontaktujte príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu a ak vám jej úradný veterinárny lekár odporučí navštíviť so zvieraťom veterinárneho lekára, k tomuto sa najskôr telefonicky objednajte a informujte ho, že vaše zviera bolo v kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19. Toto umožní personálu pracoviska pripraviť izolačnú oblasť, ak bude potrebná.

Z dôvodu ochrany zdravia majiteľa, ako aj zdravia veterinárnych lekárov a ich zamestnancov komora odporúča odložiť preventívne kontroly a vykonávanie preventívnych úkonov (vakcinácie, odčervenia) na neskôr. Ak už z dôvodu akútneho zhoršenia zdravotného stavu domáceho miláčika musíte navštíviť veterinárne pracovisko, na túto návštevu sa telefonicky objednajte. Toto umožní zabrániť hromadeniu a kontaktu klientov v čakárni a vykonať dezinfekciu priestorov pracoviska medzi návštevami.

(am), zdroj: kvlsr.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav