KORONAVÍRUS: Zatvorenie škôl ovplyvní termíny maturitných skúšok

  • Školy / Spravodajstvo
  • 13. marca 2020, 08:00

Zatvorenie škôl ovplyvní aj termíny písomných maturitných skúšok a prijímacích pohovorov a overovanie športových, talentových či iných špeciálnych schopností žiakov a študentov. Krízový štáb rozhodol o zatvorení všetkých škôl a školských zariadení na území Slovenskej republiky od pondelka 16. marca na 14 dní.

Maturity budú tentoraz aj s rúškom (Autor: vd)

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydalo po krízovom štábe štvrté usmernenie pre školy a školské zariadenia. Podľa neho sa externá časť a písomná forma maturitnej skúšky presúva na obdobie od 31. marca do 3. apríla. Termíny talentových prijímacích skúšok sa presúvajú na obdobie od 30. marca do 30. apríla. Ministerstvo v tejto chvíli ešte nevie povedať, či bude nutné predlžovať školský rok.

Náhradný termín pre žiakov, ktorí budú v danom období práceneschopní či v karanténe, sa uskutoční od 15. apríla do 20. apríla. Mení sa aj dátum ústnej skúšky internej časti maturity. Presúva sa na obdobie od 1. júna do 19. júna. „V nadväznosti na posuny termínov maturitnej skúšky sa vysokým školám odporúča zvážiť úpravu termínov prijímacieho konania na bakalárske študijné programy a študijné programy spojeného prvého a druhého stupňa, prípadne využiť možnosť podmienečného prijatia,“ približuje rezort školstva. Ďalej upozorňuje, že pôvodný termín testovania žiakov 9. ročníkov základných škôl a žiakov 4. ročníkov gymnázií s osemročným vzdelávacím programom sa nemení, uskutoční sa 1. apríla a 2. apríla.

Externá časť maturitnej skúšky a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky sa zo slovenčiny a maďarčiny mala konať v utorok 17. marca. Svoje vedomosti z cudzích jazykov (anglického, francúzskeho, nemeckého, ruského, španielskeho a talianskeho) mali študenti obhájiť nasledujúci deň, v stredu 18. marca.

Pôvodný termín maturitnej skúšky z matematiky bol stanovený na štvrtok 19. marca. Z predmetu ukrajinský jazyk a literatúra sa malo maturovať v piatok 20. marca a v rovnaký deň mali študenti maturujúci z ukrajinského jazyka skladať skúšku aj z predmetu slovenský jazyk a slovenská literatúra.

Termín ústnej maturitnej skúšky si určujú príslušné odbory školstva okresných úradov v niektorom týždni od 18. mája do 5. júna. Za prípravu a metodické riadenie priebehu externej časti maturitnej skúšky a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky zodpovedá Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM).

Zatvorenie škôl sa sčasti dotkne aj prijímacích skúšok na overenie športových, talentových alebo iných špeciálnych schopností a nadania žiakov. Tieto „talentové prijímačky“ na stredné školy sa pôvodne mali konať v termíne od 15. marca do 30. apríla. Presný termín skúšok si určuje každá škola zvlášť.

Na sociálnej sieti v stredu 11. marca vznikla skupina Zavretá škola – ako učiť doma. V súčasnosti má približne vyše dvetisíc členov, medzi nimi sú pedagógovia, riaditelia škôl. Skupina je venovaná školákom, rodičom či učiteľom, ktorí teraz náhle zostali doma, lebo niektoré školy boli zavreté už počas tohto týždňa. Cieľom skupiny je povzbudzovať a prinášať zaujímavé nápady, informácie, videá a linky jej členom. „Domáci školáci majú zažité, že učenie doma môže byť zábavné a zároveň veľmi efektívne. Nech sa páči, nechajme sa vzájomne inšpirovať,“ uvádza sa v skupine.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel