Folkloristi zo Strieborničky si zatancovali k 20. narodeninám

Folkloristi z piešťanského súboru Striebornička vystúpili pred rodičov, starých rodičov a ďalších podporovateľov v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána a zatancovali mnoho choreografií, z nich niektoré v minulosti dokonca odborné poroty v súťažiach ohodnotili medailami. V stredu 4. marca sa tak piešťanská Fontána zmenila na miesto plné ľudových tradícií, krojov, spevu a tanca.

Deti predviedli odborníkmi ocenené choreografie. (Autor: autor)

Pred publikum sa na začiatku podujatia postavila vedúca súboru Dagmar Kuběnová, ktorá pripomenula, že 20 rokov Strieborničky bolo plných spoločných chvíľ, tréningov, sústredení, vystúpení či zájazdov. Na súťažiach, zájazdoch, festivaloch sa im podarilo 17-krát získať laureát prvého, druhého, tretieho stupňa, rôzne ceny poroty za interpretáciu, štylizáciu, choreografiu i reprezentovanie. Získali tiež 65-krát prvé miesto, 42-krát druhé miesto a 22-krát tretie miesto.

V úvode sa deti predstavili s choreografiou Folklórneho súboru Striebornica, pretože s ním boli vlani veľmi úspešní na európskom šampionáte – získali prvé miesto v autentickom folklóre a cenu poroty. Vedúca súboru do programu zaradila i túto choreografiu, aby si ju tanečníci mohli ešte raz zatancovať a užiť si zaslúžený potlesk. Neskôr malí tanečníci previedli niekoľko aj ocenených choreografií Strieborničky, napríklad V orešanskom kostolíčku, Šatkový z Podpoľania, Tľakaná či Jar.

Napokon Kuběnová zablahoželala Strieborničke k 20. výročiu a otočila sa smerom k deťom: „Želám vám, aby ste si užili veľa, veľa tréningov, aj veľa svalovice, lebo je užitočná, i keď sa vám to nezdá. Aby ste si užili kamarátov, veľa príjemných stretnutí, zážitkov a veľa pekných tancov a eufórie na víťazných stupienkoch, na ktoré sa, dúfam, ešte postavíte.“

K blahoželaniu sa, samozrejme, pridáva aj redakcia Piešťanského týždňa.

  (am)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila