KORONAVÍRUS: Od štvrtka bude na Slovensku platiť mimoriadna situácia

Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na území celého Slovenska. Kabinet tak urobil v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II. stupňa z dôvodu ochorenia Covid-19 spôsobeným koronavírusom Sars-CoV-2 na území Slovenskej republiky.

(Autor: aktuality.sk)

Návrh predložili predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) a ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). „Na základe toho, ako sa vyvíja situácia a že nechceme čakať, kým sa veci zhoršia, reagovať až ex post, sme sa rozhodli, že od zajtra 12. marca od šiestej hodiny rannej bude na celom území vyhlásená mimoriadna situácia,“ uviedol premiér.

Ako dodal, vláda tak jednomyseľne rozhodla v zmysle príslušných zákonov a predpisov. „Vyhlásením mimoriadnej situácie môže vláda a príslušné štátne orgány použiť ustanovenia zákona, ktoré inak použiť nemôže, napríklad niektoré rozhodnutia sa v tomto čase nebudú riadiť správnym konaním, dodržiavaním lehôt, odvolaním a podobne,“ informoval.

Ako popoludní povedal Pellegrini po prerušení rokovania vlády, pri vyhlásení mimoriadnej situácie by mala vláda právomoc prijať ďalšie opatrenia, nielen vo vzťahu k rozdeľovaniu ochranných prostriedkov zo skladu Štátnych hmotných rezerv, ale aj zabezpečenia ďalšieho materiálu, ktorý potrebujú kúpiť a môže sa nachádzať na území Slovenska. „Vláda nemôže byť v pozícii, že sa bude doprosovať niekomu, či nám niečo predá. Na základe vyhlásenia mimoriadnej situácie si vynútime dodanie určitého zdravotníckeho materiálu od slovenských firiem,“ konštatoval premiér.

Vláda vyhlasuje a odvoláva mimoriadnu situáciu pre ohrozené územie alebo pre územie, kde vznikla mimoriadna udalosť. Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je utvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov takejto mimoriadnej udalosti.

Ministerstvo vnútra na svojej webovej stránke definuje mimoriadnu situáciu ako obdobie ohrozenia alebo pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti na život, zdravie alebo majetok. „Mimoriadnou udalosťou sa v našich podmienkach rozumie živelná pohroma, technologická havária, teroristický útok alebo kumulácia ich účinkov – katastrofa,“ uvádza rezort vnútra. Dodáva, že najčastejšími mimoriadnymi udalosťami, ktoré každoročne postihujú SR, sú povodne, veterné smršte a snehové kalamity. Menej častými sú technologické havárie sprevádzané výbuchmi a rozsiahlejšie požiare.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida