Hodnotenie nemocníc: Medzi najhoršími aj piešťanská Nemocnica Alexandra Wintera

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 11. marca 2020, 14:33

Viac ako 6500 pacientov poisťovne Dôvera, ktorí sa v minulom roku liečili v niektorej zo slovenských nemocníc, poslalo vyplnený dotazník o spokojnosti počas ich hospitalizácie. Už po štrnásty raz Dôvera zostavila rebríček zdravotníckych zariadení, ktorý nazýva pacientskym rebríčkom. Medzi najhoršími sa v celoslovenskom rebríčku umiestnila Fakultná nemocnica Trnava, ale aj piešťanská Nemocnica Alexandra Wintera.

Nemocnica A. Wintera v Piešťanoch. (Autor: am)

Spomedzi univerzitných a fakultných nemocníc dostala najlepšiu známku od poistencov Dôvery Fakultná nemocnica J. A. Reimana v Prešove. Najhoršiu známku dostala Fakultná nemocnica Trnava.

Najlepšou všeobecnou nemocnicou je podľa hodnotenia pacientov spišskonovoveská nemocnica. Naopak najhoršou Nemocnica Alexandra Wintera, Piešťany.

„Pacienti nehodnotili odbornosť lekárov alebo použité liečebné metódy, pretože tomu zväčša nerozumejú. Sústredili sa na kvalitu ubytovania, prístup personálu a subjektívny pocit zlepšenia zdravia po prepustení s odstupom času. Z prieskumov vidíme, že niektoré nemocnice sa svojou usilovnosťou dostávajú v rebríčku stále vyššie a mnohé kvalitné zariadenia si udržujú priazeň pacientov,“ povedal generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.

Každý rok zisťuje Dôvera spokojnosť poistencov s takzvanými hotelovými službami, s prístupom zdravotníckeho personálu a s jeho komunikáciou s pacientmi počas hospitalizácie. Dotazníky pozostávajúce z dvanástich otázok (pri rodičoch hospitalizovaných detí ide o šesť otázok) posielajú všetkým poistencom, ktorí boli v predchádzajúcom roku hospitalizovaní kdekoľvek na Slovensku. Pacienti hodnotili nemocnice ako v škole, teda známkami od 1 po 5.

Hospitalizovaní pacienti dostali možnosť ohodnotiť nemocničné zariadenie vyplnením a zaslaním dotazníka. Dospelých klientov sa pýtali na 12 otázok, rozčlenených na spokojnosť so správaním lekárov a sestier, úrovňou ubytovania, stravy a hygieny a so zdravotnou starostlivosťou.

Najhoršie udelená známka pacientov v jednotlivých kategóriách

Kategória zdravotná starostlivosť, spokojnosť s lekármi a sestrami:

Psychiatrická nemocnica prof. Matulaya Kremnica

Fakultná nemocnica Trnava

Nemocnica Alexandra Wintera, Piešťany

Kategória ubytovanie, strava a upratovanie:

Nemocnica Alexandra Wintera, Piešťany

Fakultná nemocnica Trnava

Psychiatrická nemocnica prof. Matulaya Kremnica

Kategória spokojnosť s informáciami od zdravotníckeho personálu a zlepšenie zdravotného stavu po prepustení z nemocnice:

Psychiatrická nemocnica prof. Matulaya Kremnica

Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca

Nemocnica Alexandra Wintera, Piešťany

zdroj: dovera.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava