Koronavírus: Otázky a odpovede

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 8. marca 2020, 08:42

Čo všetko je nutné vedieť o víruse Covid-19.

Ilustračné foto: pexes.com
Ilustračné foto: pexes.com

Aká je pravdepodobnosť, že sa novým koronavírusom nakazím? 
Ľudia sa môžu nakaziť najmä od osôb, u ktorých bol koronavírus potvrdený. Ochorenie sa prenáša malými kvapôčkami z nosa alebo úst, keď infikovaná osoba kašle alebo vydychuje.

Hlavný spôsob prenosu sú teda kvapôčky vylúčené osobou, ktorá kašle. Prenos ochorenia od bezpríznakovej osoby nie je vylúčený. 

V prípade, že ste neboli v krajinách, kde sa ochorenie COVID-19 vyskytuje, respektíve ste neboli v kontakte s osobami, ktoré uvedené krajiny navštívili, alebo ste neboli v kontakte s osobami s podozrením na ochorenie COVID-19.

Ide s veľkou pravdepodobnosťou, vzhľadom na prebiehajúcu chrípkovú sezónu, o iné akútne respiračné ochorenie alebo chrípku či chrípke podobné ochorenie, a preto netreba podliehať panike. 

Samozrejme, aj v takomto prípade je dôležité kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, pretože i tieto ochorenia môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

Aké sú prejavy ochorenia COVID-19? 
Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie –- vírusovú pneumóniu (kvapôčková infekcia). Ide o všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky – teplota nad 38 °C kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. 

Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa uvádza 2 až 14 dní, priemerne 6 dní.

Ako sa lieči ochorenie COVID-19?
Ide o vírusové ochorenie a zaraďujeme ho medzi kvapôčkovú infekciu. Neúčinkujú naň antibiotiká. Overená očkovacia látka zatiaľ neexistuje. Liečba je symptomatická. 

U ľudí infikovaných novým koronavírusom sa zahajuje podporná liečba, ktorá zmierňuje príznaky infekcie.  K podpornej liečbe sa využívajú bežne dostupné lieky.

Liečba je individuálna a vychádza z konkrétnych potrieb pacienta. Väčšina ľudí, ktorí sa nakazia, má mierny priebeh ochorenia a zotaví sa.

U starších ľudí, osôb s oslabenou imunitou či pridruženými chronickými ochoreniami je väčšia pravdepodobnosť vážnejšieho priebehu ochorenia. 

Môže mi proti COVID-19 pomôcť očkovanie proti chrípke? 
Očkovanie proti chrípke je vhodné, chráni pred chrípkou počas prebiehajúcej chrípkovej sezóny. Ak by človek ochorel na infekciu vyvolanú koronavírusom, ďalšie ochorenie prebiehajúce súbežne, znamená vysoké riziko komplikácií. 

Aký je prameň pôvodcu nákazy ochorenia COVID-19? 
Ako prameň pôvodcu nákazy sa predpokladajú zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan.
Predpokladá sa, že ľudia sa nakazili kontaktom so živými zvieratami, ktoré sa predávajú aj na spomenutom trhu. Zatiaľ nie je presne isté, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať. 

Ako je potrebné preventívne dodržiavať nejaké hygienické návyky? 
Verejnosti, aj vzhľadom na prebiehajúcu chrípkovú sezónu, odporúčame dodržiavať preventívne opatrenia, ktoré sú účinné vo vzťahu ku kvapôčkovým nákazám: umývať si ruky často mydlom a vodou, najmenej po dobu 20 sekúnd. 

Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu očí, nosa i úst sa nedotýkajte neumytými rukami zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou. 

Treba zvážiť účasť na hromadných podujatiach, respektíve oblastí s vysokou koncentráciou ľudí ak ste chorý, telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby.

Odporúčania pre cestovateľov: kontrolujte svoj zdravotný stav počas inkubačného času – 14 dní po návrate dbajte na dôkladnú hygienu rúk, zvýšenú dezinfekciu povrchov v domácnosti, kašlite a kýchajte do papierových vreckoviek, ktoré potom zahodíte do koša. 

Ak sa dá, obmedzte návštevy priestorov s vyšším počtom ľudí ak sa u vás počas 14 dní objavia príznaky ako kašeľ, horúčka, sťažené dýchanie, bolesť hrdla, hlavy, kĺbov, telefonicky kontaktuje svojho lekára alebo lekársku pohotovostnú službu. 

Ako možno znížiť riziko šírenia nového koronavírusu na pracovisku? 
Sledujte aktuálne informácie a odporúčania k služobným cestám. Uistite sa, že vaše pracovisko je čisté a hygienické – povrchy (stoly, stoličky) a predmety (telefóny, klávesnice) čistite pravidelne dezinfekčným prostriedkom.

Pripomínajte všetkým, aby si dôkladne a pravidelne umývali ruky teplou vodou a mydlom, používali vhodnú dezinfekciu a dodržiavali respiračnú etiketu. Preventívne dodržiavajte všeobecné hygienické návyky, uvedené v predchádzajúcej otázke.

 Ako dlho prežíva vírus na povrchoch?
Predbežné štúdie naznačujú, že koronavírusy môžu na povrchoch pretrvávať niekoľko hodín, až dní.

Závisí to od viacerých podmienok – teploty, vlhkosti prostredia, typu povrchu a podobne. V rámci prevencie možno zvoliť časté čistenie povrchov vo vašom okolí dezinfekčnými prostriedkami. 

Pomôže mi nosenie ochranného rúška? 
Nosenie ochranného rúška alebo respirátora má význam u chorej osoby s respiračným ochorením alebo u zdravej osoby, ktorá sa zdržuje v blízkosti človeka s respiračným ochorením. 

Dôležté kontakty:

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682 
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici – 0918 659 580 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave – 0917 426 075 
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre – 0948 495 915 
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave – 0905 903 053 
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne – 0911 763 203 
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach – 0918 389 841 
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove – 0911 908 823 
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline – 0905 342 812 

Email:   novykoronavirus@uvzsr.sk 

Informoval o tom hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov.

0 Shares
Súvisiace články
Nemocnica Alexandra Wintera, n.o. v Piešťanoch žiada o pomoc dobrovoľníkov pri koordinácií odberných miest na území mesta pre testovanie na…
  • 24.04.2020, 10:13
  • Piešťany / Spravodajstvo

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund