Dobré ráno, Piešťany!

Dnes je nedeľa 8. marca. V roku 1922 sa v Piešťanoch narodil akademický maliar Alojz Klimo, vo Vrbovom sa v roku 1896 narodil spisovateľ a publicista Elo Šándor, ktorý napísal literárnu predlohu kultového filmu Sváko Ragan. Tento deň je Medzinárodným dňom žien a Svetovým dňom obličiek. Meniny má Alan, Alana.

Dobré ráno, Piešťany! Foto: am

Krstné mená Alan, Alana majú keltský pôvod a význam mena v preklade je „súlad, svornosť“. Nositeľov týchto mien oslovujeme Ali, Alanko, Ala, Alka. Od najútlejšieho veku sú Alan, Alana pozoruhodní. Vedia byť zanietení aj ľahostajní, no vždy bude u nich prevládať schopnosť bleskovo vyriešiť problém.

Nositelia týchto mien sú plní dôvtipu a neposední, a rovnako ako ich zvierací totem lastovička aj oni zbožňujú slnko a nezľaknú sa žiadnej dlhšej cesty. Nemožno o nich povedať, že štúdium ich priťahuje. Majú v sebe vitalitu a odolnosť potrebnú na realizáciu rušného života.

Alanov ovplyvňujú planéty Saturn a Urán. Ich obľúbená farba je tmavomodrá, ochranné rastliny náprstník, rozmarín, ochranné kamene perla a rubín. Nemali by sa správať samoľúbo.

Alany ovplyvňuje planéta Venuša. Ich obľúbené farby sú žltá a fľaškovozelená, ochranné rastliny myší chvost a šafran, ochranný kameň opál. Nemali by sa hnevať na iných za svoje vlastné chyby.

Známe osobnosti s menom Alan, Alana: 

Alan Alda – americký herec a scenárista, predstaviteľ chirurga Hawkeyho Piercea v seriáli M*A*S*H, 

Alan Rickman (1946-2016) – anglický divadelný a filmový herec, 

Alain Delon – francúzsky herec, 

Alain Prost – bývalý francúzsky pretekár F1, 

Alan Lesyk – karikaturista, autor loga skupiny Elán, 

Alan Mikušek – folkový hudobník.

V psom kalendári oslavuje meniny Azor, Barney, Bárny.

Hudobný kalendár

1942 – narodil sa Jan Vyčítal (Praha), český spevák, textár, karikaturista, jeden z trojice zakladateľov a vedúci skupiny Greenhorns. Túto poprednú českú country & westernovú skupinu založil Jan Vyčítal spolu s Josefom Šimkom (mandolína) a Markom Čermákom (banjo). V roku 1967 nahrali prvý singel. V roku 1969 prišiel do skupiny Michal Tučný a Tomáš Linka. V roku 1971 vydali prvú LP platňu Greenhorns ’71, rok nato LP Greenhorns ’72. V roku 1972 si pod tlakom režimu počeštili názov na Zelenáči. Už pod týmto názvom vydali v roku 1973 LP Hromskej den Zelenáčů. Po roku 1989 sa Greenhorns rozdelili na Greenhorns Jana Vyčítala a Nové Zelenáče Mirka Hoffmanna. Možno povedať, že viaceré pesničky skupiny Greenhorns od 70. rokov postupne zľudoveli. Prierez ich muzikantskej dráhy ponúka kompilácia Rovnou, tady rovnou vydaná v roku 2004,  trojkompilácia Zlatá éra 1967 – 1974, vydaná v roku 2007 a trojkompilácia Zlatá éra 1975-1991, ktorá vyšla v júni 2010.

1942 – narodil sa Ralph Ellis (Liverpool, UK), sprievodný gitarista skupiny Swinging Blue Jeans. Táto rock’n’rollová formácia vznikla v Liverpoole v júni 1958 z dvoch skifflových skupín, ktoré obsadili prvé dve miesta na súťaži mladých talentov v liverpoolskom Empire Theater. Ich prvý názov bol The Bluegenes. Na Swinging Blue Jeans si zmenili názov v roku 1962. V júli 1963 mali v hitparáde prvú skladbu It’s Too Late Now. Preslávil ich hit Hippy Hippy Shake z decembra 1963, ktorý sa dostal na 2. miesto anglického rebríčka. V roku 1964 vydali pod týmto názvom aj prvú LP platňu. V hitparáde mali päť skladieb, okrem Hippy Hippy Shake bola úspešná aj You’re No Good. Rozišli sa v júni 1968, po troch rokoch sa vrátili na scénu, sporadicky účinkovali až do roku 2010.

1945 – narodil sa Micky Dolenz (Los Angeles, California, USA), člen skupiny Monkees. S myšlienkou založiť túto skupinu prišiel producent Don Kirsher, na základe inzerátu sa prihlásilo 437 mladíkov, vybrali štyroch. Mali hrať v televíznom seriáli, až po výbere sa ich úloha rozšírila na hudobnú skupinu. Premiéru mali 12. septembra 1966 na televíznej stanici NBC. Dva mesiace nato už viedli americký rebríček so skladbou Last Train To Clarksville. Rovnako prvá LP platňa Monkees sa dostala na prvé miesto. Rok 1967 bol pre skupinu veľmi úspešný. Vydali tri LP platne More Of The Monkees, Headquarters a Pisces, Aquarius, Capricorn & Jones Ltd., všetky tri sa dostali na prvé miesto v rebríčku. Do svojho rozchodu vydali osem albumov, v singlovej hitparáde mali dvanásť piesní, z nich tri sa dostali až na prvú pozíciu. Okrem Last Train To Clarksville to boli I’m A Believer z novembra 1966 a Daydream Believer z októbra 1967. Rozišli sa v roku 1970. Štyrikrát sa vždy znova zišli na niekoľkoročné obdobie.

1946 – narodil sa Randy Meisner (Scottsbluff, Nebrasca, USA), exbasový gitarista a vokalista skupiny Eagles. Táto rocková formácia vznikla v Los Angeles v auguste 1971. Už pred týmto dátumom hrala trojica Frey, Henley a Leadon v sprievodnej skupine speváčky Lindy Ronstadt. V júni 1972 vydali prvý singel Take It Easy. Zároveň v júni 1972 vydali aj prvý štúdiový album Eagles, na ktorom boli hity Take It Easy a Witchy Woman. Od roku 1975 mala skupina veľmi úspešné obdobie. Tri albumy po sebe, One Of These Night (vydaný v júni 1975), Hotel California (december 1976) a The Long Run (september 1979) sa dostali na prvú pozíciu v rebríčku albumov a získali platinové platne. V singlovej hitparáde mali 16 skladieb, päť z nich sa dostalo až na prvé miesto. Vynikajú medzi nimi hity New Kid In Town z decembra 1976 a Hotel California z marca 1977. V roku 1980 sa Eagles rozišli, v roku 1994 sa na podnet Glena Freya opäť zišla štvorca členov, už bez Randyho Meisnera. V októbri 2007 vydali nový, v poradí siedmy štúdiový album Long Road Out Of Eden. V Spojených štátoch aj v Anglicku sa dostal na prvú pozíciu. V januári 2016 zomrel líder Glenn Frey a skupina ukončila činnosť.

1947 – narodil sa Vladimír Mišík (Praha), spevák, skladateľ, gitarista. Začínal v pražskej skupine Komety, v ktorej sa zoznámil s Radimom Hladíkom, rok nato prešiel do skupiny Fontána,  neskôr známej ako Matadors. Po vojenskej službe to boli skupiny New Force, Blue Efect, Flamengo, Formace, Energit. V roku 1974 si založil vlastnú skupinu Etc, s ktorou hrá s krátkymi prestávkami dodnes. Vladimír Mišík, jeden z prvých českých rockerov, sa prvej vlastnej LP platne dočkal až v roku 1976 so skupinou Etc. Vo viacerých piesňach zhudobnili texty básnika Josefa Kainara. Hitom sa stala pieseň Stříhali dohola malého chlapečka, práve na text Josefa Kainara. V roku 1982 mu bolo zakázané koncertovanie, zákaz trval do roku 1985. Po nežnej revolúcii bol v roku 1990 na dva roky zvolený do poslaneckej snemovne Českej národnej rady za Občianske fórum. Vladimír Mišík je jednou z ústredných postáv českej rockovej hudby. Na svojom konte má viac ako desať albumov zo sólovej dráhy.

1947 – narodil sa Michael Allsup (Oakdale, California, USA), gitarista skupiny Three Dog Night. Táto formácia vznikla v Los Angeles v roku 1968, ich štýlom bol melodický rock. Hneď prvý singel Try A Little Tenderness sa v marci 1969 dostal do hitparády. Pod názvom Three Dog Night vydali v roku 1969 aj debutovú LP platňu. Z nej je aj prvý hit, skladba One, ktorá sa v júni dostala do prvej päťky rebríčka. Úspešná pre skupinu bola prvá polovica 70. rokov. Prvýkrát viedli americký rebríček  v júni 1970 so skladbou Mama Told Me. V roku 1976 prerušili účinkovanie, aby od roku 1981 pokračovali ďalej. V singlovej TOP 40 hitparáde mali 21 skladieb, z nich tri na prvom mieste, okrem Mama Told Me aj Joy To The World a Black & White. Hitmi boli aj Shambala a The Show Must Go On. Výsledkom ich muzikantskej dráhy je jedenásť štúdiových albumov, najúspešnejším z nich bol Seven Separate Fools z júla 1972. K diskografii patria aj štyri live a šesť kompilačných albumov.

1954 – narodila sa Cheryl Baker (vlastným menom Rita Maria Crudgington, Londýn), exčlenka skupiny Buck Fizz, účinkovala v nej od založenia do roku 1993. Táto vokálna formácia vznikla vo februári 1981 v Londýne zo štyroch skúsených štúdiových spevákov, v zložení dve dámy a dvaja páni, v kópii podľa vzoru švédskej skupiny ABBA. Reprezentovali Veľkú Britániu na 26. ročníku Veľkej cene Eurovízie, ktorá sa konala 4. apríla v 1981 v írskom Dubline. Buck Fizz vyhrali so skladbou Making Your Mind Up. Na ostrovoch sa stala hitom a viedla anglický rebríček. Tento úspech povzbudil štvoricu do ďalšieho nahrávania. Rozišli sa v novembri 1988, výsledkom ich sedem a pol ročnej spolupráce je šesť vydaných albumov. V singlovom rebríčku mali štrnásť skladieb, tri z nich, okrem Making Your Mind Up aj The Land Of Make Believe a My Camera Never Lies sa dostali na prvú pozíciu. Na začiatku 90. rokov sa opäť zišli, v auguste 1991 vydali koncertný album Live At Fairfield Halls, ktorý bol záznamom z vystúpenia k desiatemu výročiu skupiny. V máji 2007 vyšla hitová kompilácia The Very Best Of Buck Fizz a v máji 2008 album The Lost Masters 2 – The Final Cut.

1957 – narodil sa Clive Burr (Londýn), exbubeník skupiny Iron Maiden, hral v nej v rokoch 1979 až 1982. Táto heavy metalová formácia vznikla v londýnskej štvrti Leyton v roku 1975. Založil ju basový gitarista a spevák Steve Harris. V roku 1980 vydali debutový album Iron Maiden. Ich dráhu dnes dokumentuje šestnásť štúdiových albumov, Clive sa podieľal na tvorbe troch. Aj po odchode zo skupiny, zostal aktívnym na hudobnej scéne a krátko pôsobil vo francúzskej skupine Trust, podieľal sa na nahrávkach a vystúpeniach rôznych formácií, ako napríklad Stratus, Gogmagog, Elixir, Desperado alebo Praying Mantis. Po diagnostikovaní nevyliečiteľného ochorenia sa mu niekdajší kolegovia snažili pomôcť organizáciou dobročinných koncertov. V posledných rokoch života bol Burr pripútaný na invalidný vozík. Zomrel 12. marca 2013 vo veku 56 rokov v Londýne.

1958 – narodil sa Gary Numan (rodený Gary Anthony James Webb, Londýn), spevák, skladateľ a hudobník. Svoju muzikantskú dráhu rozbiehal v skupine Tubeway Army, vydali dva albumy a v roku 1979 sa rozišli. Gary pokračoval na sólovej dráhe, ktorú odštartoval albumom The Pleasure Principle v septembri 1979. Debutový album bol veľmi úspešný a v rebríčku sa dostal na prvú pozíciu. Na svojom konte má dnes 22 štúdiových albumov, ten najnovší Splinter (Songs From A Broken Mind) vydal v októbri 2013. V singlovej TOP 40 mal 22 skladieb.

1964 – narodil sa Peter Gill, zvaný aj Pedro alebo Ped (Liverpool, UK), hráč na bicích nástrojoch skupiny Frankie Goes To Hollywood. Táto pop-rocková formácia vznikla v Liverpoole v roku 1980. Úspešný pre nich bol rok 1984. Hneď prvý singel Relax viedol v januári anglickú hitparádu. V júni boli prví so skladbou Two Tribes a do tretice v decembri prví s piesňou The Power Of Love. V hitparáde mali celkom 11 skladieb, hitmi boli aj piesne Welcome to the Pleaseredome z marca 1985 a Rage Hard zo septembra 1986. Ich prvý album z októbra 1984 Welcome To The Pleasuredome sa dostal až na prvé miesto rebríčka. V októbri 1986 vydali druhý album Liverpool. Rozišli sa v roku 1987. Na scénu sa vrátili v rokoch 2004 až 2007.

1967 – narodil sa Johnny Kelly (Talavera de la Reina, Španielsko), člen rodinnej skupiny Kelly Family.

1979 – narodil sa Igor Kmeťo mladší (Bratislava), hráč na klávesy skupiny Kmeťoband. Vzťah k hudbe sa v rodine Kmeťovcov dedí z otca na syna, spolu s bratmi založil Kmeťo senior už v sedemdesiatych rokoch prvú kapelu s názvom Bratia. Skupina Kmeťoband účinkuje profesionálne od roku 1999. V roku 2002 vydali prvý album Bubamara, ktorého predaj prevýšil náklad 20-tisíc kusov. Od tej doby hrávajú ročne viac ako sto koncertov. Albumy vydávajú postupne v dvojročnom intervale, druhý Vagabund vyšiel v roku 2004, tretím je Hoj Amore (2006), štvrtým Somnakaj bašavel (november 2008). Lídrom kapely je Igor Kmeťo mladší, ktorý hrá klávesy, saxofón aj aranžuje jednotlivé skladby, ktorých dnes majú v repertoári viac ako dve stovky. Igor Kmeťo starší sa v súčasnej dobe viac venuje manažérskej činnosti. V roku 2009 vyšla kompilácia s názvom Komplet, ktorá obsahuje štyri doposiaľ vydané albumy. V novembri 2011 vydali výberovku s názvom Len to najlepšie a v máji 2015 nový album Ja som funky.

1979 – narodil sa Tom Chaplin (Battle, East Sussex, UK), spevák rockovej skupiny Keane, hrá aj na klavíri a akustickej gitare. Táto úspešná anglická formácia je na hudobnej scéne od roku 1997. V máji 2004 vydali debutový album Hopes And Fears,  druhý Under The Iron Sea vyšiel v júni 2006. Oba boli veľmi úspešné a za predaj získali platinovú platňu. Tretí album s názvom Perfect Symmetry vyšiel v októbri 2008. V singlovej TOP 40 hitparáde mali desať piesní, najúspešnejšími boli Somewhere Only The Know (2004) a Is It Any Wonder (2006). V máji 2010 vydali EP platňu s názvom Night Train a v máji 2012 štvrtý štúdiový album Strangeland.

1980 – narodila sa Lucie Vondráčková (Praha), speváčka, divadelná a filmová herečka, dcéra známeho hudobníka Jiřího Vondráčka a prekladateľky Hany Sorrosovej, neter speváčky Heleny Vondráčkovej. V roku 2003 účinkovala v muzikáli Excalibur v pražskom divadle Ta Fantastika v postave Morgany. Jej posledným muzikálom je Touha, ktorý mal premiéru v septembri 2008. V roku 1993 vydala prvý album Marmeláda s detskými pesničkami. Rok nato vydala album Rok 2060, v roku 1995 tretí album Atlantída s s hitmi Džíny a Kdo tě má rád. V roku 2005 vyšiel Boomerang, v roku 2007 vydala dvojkompiláciu Pelmel 1993 – 2007. Z júla 2008 je  album Fénix a z novembra 2010 album Dárek. Najnovším je štúdiový album Oheň z marca 2013. V septembri 2014 vyšla kompilácia s názvom Duety. V Českom slávikovi osemkrát po sebe za roky 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 a 2015 skončila zhodne na druhom mieste. V júli 2011 sa vydala za hokejistu Tomáša Plekanca, v decembri 2011 sa im narodil syn Matyáš a v júni 2015 syn Adam.

2003 – zomrel Adam Faith (*23.júna 1940, Londýn), anglický spevák. So spevom začínal v skupine The Worried Men v roku 1956, od roku 1958 bol na sólovej dráhe. V novembri 1959 mal v hitparáde prvú skladbu What Do You Want, ktorá sa dostala na prvé miesto. V priebehu piatich rokov sa do anglickej hitparády dostalo celkom 25 jeho piesní, hitom bola Poor Me. Adam Faith zomrel 8. marca 2003 vo veku 62 rokov (infarkt).

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň BENU OC Aupark, Nitrianska 7555/18, 92101 Piešťany 8:00 – 21:00

Lekáreň Dr. Max Tesco, N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Lekáreň Dr. Max OD Kaufland, Adama Trajana 77, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Podujatia, akcie

___________________________

KINO FONTÁNA

o 15.30 h

Detské predstavenie

Vpred

Animovaná rodinná komédia z produkcie štúdií Disney a Pixar nás zavedie do prímestského sveta fantázie, v ktorom sa nám predstavia dvaja mladí elfskí bratia Ian a Barley. S darom od svojho zosnulého otca sa vydávajú na pozoruhodnú výpravu plnú dobrodružstiev, aby zistili, či vo svete zostalo aspoň kúštik toho magického a kúzelného. Slovenská premiéra.

USA-2020, MP, slovenský dabing, 112 min.

Vstupné: 5 €

___

o 17.30 a 20.00 h

Neviditeľný

Hororový thriller podľa knižnej predlohy H. G. Wellsa. Keď Cecília pochopila, že chodí s psychopatom, bolo už neskoro. Izolovaná v luxusnom sídle si uvedomí, že ak chce prežiť, musí utiecť. To sa jej podarí, a keď sa od partnerovho právnika dozvie, že jej odchod neuniesol a spáchal samovraždu, po rokoch sa konečne môže slobodne nadýchnuť. Prečo sa však dejú veci, ktoré si nevie vysvetliť? Slovenská premiéra.

USA-2020, MP 15, slovenské titulky, 124 min.

Vstupné: 5 €

___________________________

GALÉRIA FONTÁNA

25. 2. – 15. 3.

Fate Velaj

Autorská výstava maliara a fotografa z Albánska

___________________________

FOYER KSC FONTÁNA

3. 2. – 9. 3.

Výstava fotografií

___________________________

FOYER MSKS

2.- 31. 3.

Z činnosti MsKS Piešťany v roku 2019

Výstava fotografií

Výstava fotografií

___________________________   

DOM UMENIA

___

3.-29. 3.

Výstavná sieň

HELENA GALBAVÁ – PRIENIKY ABSTRAKCIE

___

5.-29. 3.

Galéria

POKLADY Z TRUHLICE

Kútne plachty zo zbierky Kornela Duffeka (1938–2018)

___

Stála expozícia

Foyer, 2. poschodie

Akademický maliar Jozef Bubák

SYMFÓNIA O ČLOVEKU – maľba

___

Výstavy sú otvorené

utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h

sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h

pondelok: zatvorené

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav