Zmapovali sochy v meste a vytvorili mapu

Piešťany sú plné sôch. Stačí vám jedna prechádzka mestom s otvorenými očami a aj ako turista si všimnete, že na „každom rohu“ sa nachádza statická zaujímavosť. Združenie Piešťanský okruh tieto sochy zmapovalo a vytvorilo prehľadnú webovú stránku, kde sa môžu ľudia o sochách dozvedieť viac.

Na webovej stránke nájdete všetky sochy piešťanské sochy. (Autor: am)

Piešťanský okruh pri uvedení webstránky uviedol, že možno si to málokto uvedomuje, ale v Piešťanoch sa nachádza unikátna zbierka umenia pod holým nebom. A práve preto, že mesto nemalo kompletný súpis diel, aktivisti sa rozhodli sochy zdokumentovať a vytvoriť verejnú mapu a sprievodcu v jednom.

„Naša práca je najmä poctou kvalitným umeleckým dielam, ktoré sa v meste nachádzajú. Viaceré sú pozostatkom slávnej výstavy Socha piešťanských parkov, niektoré vznikli ako súčasť architektonických realizácií za socializmu a niektoré ešte skôr,“ informuje združenie.

Ako aktivisti uvádzajú, Piešťany prirodzene priťahovali umelecký svet, združovali umelcov a ľudí rôznych národností. Pripomínajú, že kúpele hostili okrem indických kráľov a filmových hviezd aj veľa maliarov, sochárov a grafikov, ktorí mesto milovali a inšpirovaní jeho pokojom tu s chuťou tvorili. A práve tieto diela, ktoré sa v Piešťanoch dodnes nachádzajú, sa rozhodli zmapovať.

Takto vyzerá webová stránka, kde podľa adresy nájdete všetky sochy.

Po rozkliknutí webovej stránky sochypiestan.sk sa návštevníkovi zobrazí prehľadná mapa s označeniami, kde sa jednotlivé sochy nachádzajú. Pri prechádzaní kurzorom ponad značky sa zobrazí názov sochy a po rozkliknutí legenda, ktorá obsahuje tiež autora, dátum zhotovenia, správcu diela, ale pri niektorých sochách napríklad aj popis vzniku. Okrem sôch ako Rodina pri kine Fontána alebo Trizuljakových Milencov z Winterovej si môžete pripomenúť napríklad príbeh Barlolámača alebo pozrieť autorov niektorých fontán.

Prvotnému súpisu diel sa venovala Adriana Drahovská, mapovanie mala v réžii Lívia Gažová. Ďalšie podklady dodala Eva Rohoňová a o fotografie sa postaral Andrej Sarvaš. Odbornú pomoc poskytla Linda Blahová, technickú Matthias Arnould. O programovanie webstránky sa postaral Michal Hornák a o rozloženie Lucia Mlynčeková. Návrh loga pochádza z dielne Michaely Iš Ahonen.

Piešťanský okruh spolu so združením Čierne diery pripravuje o sochách aj knihu s názvom Mesto ako galéria, ktorá má okrem fotografií diel, mapového sprievodcu a podrobného zoznamu obsahovať aj texty o umení vo verejnom priestore a tradícii umeleckých sympózií v Piešťanoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín