Tip na výlet: Bojnická Zoologická záhrada je po 40-dňovej karanténe od 5 . marca opäť prístupná verejnosti

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. marca 2020, 15:57

Národná zoologická záhrada (ZOO) v Bojniciach po 40 dní trvajúcej karanténe dnes opäť otvorí brány svojim návštevníkom. Zatvorená zostala na takmer šesť týždňov po tom, ako tam veterinári 24. januára potvrdili výskyt aviárnej influenzy (vtáčej chrípky). Informoval o tom hovorca ZOO Jaroslav Slašťan.

ZOO zostala zatvorená na takmer šesť týždňov (Autor: FB ZOO Bojnice)

Na území bojnickej ZOO počas celej karantény platil sprísnený prevádzkový režim z dôvodu biologickej bezpečnosti chovu vtákov a ochrany pracovníkov prichádzajúcich s nimi do styku. „Precíznosť a dôslednosť série opatrení a zabezpečení, ktoré sme po zistení vírusu vykonali, zamedzili ďalšiemu rozšíreniu tohto vírusového ochorenia a ochránili pred nákazou ďalšie tu chované druhy vtákov,“ zhodnotil karanténne obdobie hlavný zoológ Branislav Tám.

Počet vtákov v ZOO sa po výskyte vtáčej chrípky a následných preventívnych opatreniach znížil o 54 jedincov. „Jedenásť vtákov uhynulo, ďalších 43 sme preventívne utratili. Z chovateľského hľadiska je najväčšou stratou celá chovná skupina lyžičiarov bielych, kde sme prišli tak o odchovy, ako aj o chovné páry. Za veľkú považujeme taktiež stratu samice vzácneho pelikána ružového,“ uviedol Slašťan.

Národná ZOO v Bojniciach je aktuálne zapojená do 33 chovných programov a návštevníci tu môžu vidieť viac ako 2 700 jedincov 360 druhov zvierat, z toho až 159 vtáčích druhov. „Našu kolekciu zvierat budeme priebežne dopĺňať a rozširovať o exotické, vzácne a návštevnícky atraktívne druhy. Teší nás, že opäť otvárame naše brány a naše expozície sprístupníme verejnosti,“ dodal Tám.

Národná zoologická záhrada Bojnice je najstaršou a najnavštevovanejšou zoologickou záhradou na Slovensku. Pre verejnosť bola otvorená 1. apríla 1955. Jej súčasná rozloha je 41 hektárov, z čoho viac ako polovicu tvorí expozičná časť.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela