Slnečné snímky z Albánska rozžiarili galériu

Obyčajní ľudia na neobyčajných snímkach. Albánsky fotograf Fate Velaj zachytil krásy svojho rodného kraja – ukazujú život, krajinu, deň i noc. Hostí Galérie Fontána v Piešťanoch nimi upútal po prvý raz v utorok 25. februára počas slávnostnej vernisáže výstavy. Návštevníkom je prístupná ešte necelé dva týždne.

Fotografie z balkánskej krajiny ukazujú bežný život.

Výstavnú sieň v utorok zaplnili milovníci umenia, fotografie, ale aj cestovania azda do posledného miesta. Na vernisáži sa zúčastnilo viac ako 60 hostí, ktorí okrem výstavy Fate Velaja a jeho 50 fotografií života ľudí v Albánsku videli aj druhú výstavu veľkoformátových snímok Albánska, ktoré pripravilo veľvyslanectvo. Tam sa prezentuje krajina pohostinná pre návštevníkov počas leta pri mori a vhodné podmienky sú aj na lyžovanie. Mesto Himara leží iba 60 metrov nad morom a má podobne ako Piešťany veľa slnečných dní.

Vernisáž pomohla otvoriť veľvyslankyňa Albánskej republiky Enkeleda Mërkuri či primátor mesta Himara Jorgo Goro. Návštevu sprevádzal primátor Piešťan Peter Jančovič. Ako priznal počas príhovoru, s veľvyslankyňou sa ešte pred otvorením výstavy porozprával na radnici a debatovali aj o možnej spolupráci. „Našli sme množstvo podobností, možností. Rozprávali sme sa o budúcnosti,“ načrtol primátor.

Maliar, fotograf, autor kníh a člen parlamentu Albánska Fate Velaj hosťom krátko porozprával aj o svojich fotkách. Na niektorých sa nachádza príroda, krásna a rozmanitá s kopcami, ale aj morom. Zachytáva deti v tých najprirodzenejších aktivitách – sú medzi panelákmi, v prístave či obklopené rodinou, a to napríklad v stodole. Rodina a celé generácie hrajú prím i na ďalších snímkach. Návštevníci si môžu prezrieť niekoľko fotografií s najstaršími Albáncami.

Na otvorení výstavy, ktorá nesie príznačný názov Fotografie z Albánska, sa podieľal aj Gustáv Murín, ktorý tlmočil a doplnil dojmy z návštevy tejto južanskej krajiny. Výstava potrvá do 15. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava