Podľa ovocinárov aktuálny stav prírody v regióne viac pripomína pobrežie Stredozemného mora

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 5. marca 2020, 12:00

Podľa ovocinárov je jar v regióne už od konca februára v plnom prúde. Ako nás informoval prezident Ovocinárskej únie SR z Veselého Marián Varga, denné teploty v našom regióne často už nad 10 stupňov Celzia prebudili prírodu. Ovocinári tak naplno pripravujú sady na novú úrodu. Klimatológ Pavel Faško však upozornil, že takáto skorá jar môže byť pre ovocinárov aj nebezpečná.

Vďaka teplej zime by sme jahody, ak nepomrznú, mali namiesto na začiatku júna oberať už v polovici mája (Autor: FB Plantex)

„I keď súčasné teploty na západnom Slovensku prajú prebúdzaniu prírody, nie je vylúčené, že ešte prídu mrazy a a zakvitnuté sady pomrznú,“ konštatoval Pavel Faško.

Súčasný stav počasia podľa Mariána Vargu však zatiaľ ovocinárov teší. „Pri takto pretrvávajúcom počasí môžeme očakávať jahody už v polovici mája a aj zvyšné ovocie – čerešne či marhule – budú skôr o asi tri týždne ako po minulé roky. Pre nás to znamená, že na pultoch obchodov bude naše slovenské skoré ovocie a nebude ho musieť nahrádzať dovoz zo zahraničia,“ vysvetlil Varga.

Mierna zima však nezničila taký počet záhradných škodcov ako v minulých rokoch. „Tak ako prežili škodcovia, prežili aj ich predátori. Pokiaľ do našich končín nepreniknú škodcovia z južných oblastí Európy, príroda ostane v rovnováhe a poradí si s tým,“ objasnil nám ovocinár.

V sadoch vo Veselom sú predjarné práce v plnom prúde. „Momentálne prebiehajú všetky rezy sadov naplno a aj postreky napríklad proti kučeravitosti broskýň,“ dodal Varga.

Vývoj počasia pre najbližšie dva mesiace najmä z pohľadu príchodu mrazov sa však podľa klimatológa nedá predvídať. „Či budú tesne pod nulou alebo pôjdu až pod -4 °C, to teraz nevie predpovedať nik. Ak však zostane zachovaná súčasná západno-východná cirkulácia vzduchu, nič podstatné by sa nemuselo na charaktere počasia zmeniť. Vpád studeného vzduchu zo severu či severovýchodu by však mohol prísť aj na jar a potom by nastali pre ovocinárov ťažkosti. Príliš rozvinuté sady by mali problém odolať mrazom,“ uviedol Faško.

Zároveň dodal, že pre ovocinárov je to ťažké, ale určite by mali byť na vpád mrazivého vzduchu pripravení. V prípade, ak sa tak neudeje, bude ovocie tento rok dozrievať asi o tri týždne skôr ako po minulé roky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek