Vietor odkryl chátrajúci Slovan

Silný vietor, ktorý sa v našej oblasti v poslednom období často vyskytuje, nielenže láme konáre, ale dokonca odkrýva históriu. Podarilo sa mu to v noci z nedele 23. na 24. februára, keď zhodil plechový plot lemujúci piešťanský hotel Slovan.

Za spadnutým plotom sa ukrýva história. (Autor: am)

Plechy zakrývajú ruiny niekdajšej perly medzi hotelmi dlhé roky. Už niekoľkokrát sa stalo, že sa oplotenie zrútilo, no nie sú, našťastie, zaznamenané prípady, že by pád plota niekomu ublížil.

I keď počas silného vetra nie je rozumné prechádzať okolo nie celkom stabilného oplotenia, v pondelok, keď víchrica ustala, sa naskytol obyvateľom zaujímavý pohľad. Spadnuté plechy akoby otvorili bránu k hotelu, ktorý býval špičkou na Slovensku. Kedysi pre tento pohľad, i keď o niekoľko metrov ďalej, aktivisti umiestnili ku grafitmi pomaľovanému plotu rebrík a nazvali to Piešťanské nakúkanie. Teraz sa o „nakuknutie“ postarala príroda.

Hotel pôvodne nazvaný Grand Hotel Rónai postavili v roku 1906 podľa projektu architekta A. Oberländera. Slávnostne ho otvorili v kúpeľnej sezóne 1907, pričom to bola prvá veľká hotelová stavba v Piešťanoch s kapacitou 160 lôžok a s bohato dimenzovanými jedálenskými, spoločenskými a ďalšími potrebnými priestormi a terasami. Veľkolepo zdobená sála slúžila ako koncertné auditórium, usporadúvali sa v nej medzinárodné konferencie i iné významné podujatia. V exteriéri, obohatenom arkádami, balkónmi s dekoratívnymi zábradliami, arkiermi, vikiermi, strešnou vežičkou i inými tvarmi, sa zvlášť výrazne prejavila autorova svojská záľuba komponovať podporný prvok (stĺp) na os série otvorov. Budova bola neskôr premenovaná na Grand hotel Royal a ešte neskôr na hotel Slovan. Bol dejiskom koncertov piešťanského hudobného festivalu, kongresov, sympózií a mnohých iných podujatí. V polovici 80. rokov ho uzatvorili a plánovali rekonštruovať. Napriek tomu, že sa obnova začala, dodnes stojí v parku a chátra za plechovým plotom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek