Staré dámy priniesli smiech i zamyslenie

„Na čo zomrela?“ spýta sa Lillemor. „Na sťažovanie,“ odpovie Maggie. „Na to sa predsa nedá zomrieť?“ konštatuje Lil. „Akože nie, však počkaj,“ sarkasticky poznamená Maggie.

Zdena Studenková a Kamila Magálová - to je záruka kvality. (Autor: am)

Keď sa v kultúrnom programe objaví obsadenie Zdena Studenková a Kamila Magálová, asi každý očakáva brilantné činoherné predstavenie. A presne také boli Staré dámy režiséra Juraja Nvotu. Predstavenie, ktorým dve legendy slovenského herectva dokázali v pondelok 24. februára naplniť veľkú sálu Domu umenia Piešťany do posledného miesta.

Štvorica nórskych autorov pred niekoľkými rokmi stvorila dielo Gammel Dame Er Vond Å Vende. Túto hru, ktorá zaznamenala úspech v severskej krajine, napokon adaptovali na slovenskú scénu s názvom Staré dámy, pričom postavy Maggie sa zhostila Kamila Magálová a Lillemor pripadla Zdene Studenkovej. Domovskou scénou tejto inscenácie sa stalo Divadlo L+S.

Herečky previedli divákov v Dome umenia príbehom dvoch starnúcich žien v domove dôchodcov. Kým jedna prežila život v prepychu a v dobrej štvrti, druhá strávila roky v chudobe a v kolónii na predmestí. Jedna je elegantná dáma, píše odvážnu milostnú poéziu a vyjadruje sa ako celebrita z lepšej spoločnosti, druhá celý život tvrdo manuálne pracovala, fajčí jednu od druhej a rozpráva, ako jej zobák narástol.

Toto je východisková situácia pre dve excelentné herečky, ktorým sa podarilo divákov voviesť do pútavého sveta. Kým chvíľami sa diváci schuti smiali, v iných momentoch by sa atmosféra dala krájať. Humorné situácie, vtipné dialógy a „trefné“ poznámky totiž v príbehu striedajú spomienky a zamyslenia, bôle žien, ktoré vlastná rodina nemá čas ani len v domove dôchodcov navštíviť.

Po takmer dvoch hodinách skvelých výkonov sa publikum odvďačilo herečkám búrlivým a rozhodne zaslúženým potleskom. A to, že mená Studenková a Magálová zaručujú skvelý kultúrny zážitok, sa opäť potvrdilo. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín