Plynú posledné dni na predkladanie projektov

Časť rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja sa opäť bude prerozdeľovať v rámci participatívneho rozpočtu. Práve o príspevok z neho sa môžu uchádzať záujemcovia, ktorí majú chuť vybudovať niečo zaujímavé pre ľudí. Prihlasovať svoje projekty je však možné už len do piatka.

V minuloročnom hlasovaní uspel projekt multisenzorickej miestnosti v Materskom centre Úsmev. (Autor: FB Materské centrum Úsmev)

Približne v polovici januára zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) navštívili za účelom predstavenia projektu participatívneho rozpočtu aj mestá Piešťany a Vrbové, pričom záujemcom vysvetľovali jeho účel, podmienky, ale i časové rámce.

Predkladať projekty, ktoré majú rozvíjať komunity či susedské vzťahy alebo napríklad aj revitalizovať verejné priestranstvo, je možné už iba do piatka 6. marca.

V minulom roku do Piešťan vďaka týmto peniazom pribudli stolnotenisové stoly, multisenzorická miestnosť pre deti v ranom veku, uskutočnil sa orientačný beh či workshop Voda nad zlato. V tomto roku sa predbežne záujemcovia predstavili s projektmi rozvíjajúcimi kultúru, vzdelanie detí, rozširovanie ihrísk, komunitných plôch, ale aj mysliacimi na prírodu. Aj pre tento ročník je vyčlenených 250-tisíc eur, konkrétne pre okres Piešťany je to 28-tisíc. Na jeden projekt je možné požiadať maximálne o päťtisíc eur. Ľudia si však môžu svoje projekty dofinancovať, ich cena teda môže byť vyššia.

Participatívny rozpočet TTSK je proces, na základe ktorého môžu obyvatelia rozhodnúť o časti rozpočtu kraja. Je zameraný na podporu občianskeho aktivizmu obyvateľov a realizáciu autentických občianskych a komunitných projektov s cieľom zapojenia verejnosti do rozhodovacích procesov samosprávneho kraja. Úlohou je podporiť budovanie krajskej identity a koncept udržateľnej spoločnosti a inkluzívnych riešení (podporujúcich vytváranie komunít) smerujúcich k verejnému prospechu.

Projekt musí byť zameraný na aspoň jednu z nasledovných oblastí: na revitalizáciu verejných priestranstiev, na stimuláciu a rozvoj komunít a susedských vzťahov, na vytvorenie nových verejných služieb alebo priblíženie už existujúcich verejných služieb.

Rozhodovanie prebieha deliberáciou a priamym hlasovaním obyvateľov kraja. Deliberatívne fóra pre jednotlivé okresy sa skladajú z piatich členov, ktorých vymenuje predseda TTSK v zložení jeden poslanec krajského zastupiteľstva z vybraného okresu, dvaja pracovníci z Úradu TTSK a dvaja zástupcovia občianskej spoločnosti. Projekty budú hodnotiť na základe stanovených kritérií. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava