Celoštátne kolá predmetových olympiád aj v Piešťanoch

Od marca až do polovice júna 2020 organizuje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže 20 celoštátnych kôl 17. predmetových olympiád a postupových súťaží, v ktorých si zmerajú sily najtalentovanejší žiaci z celého Slovenska. Z angličtiny, matematiky, informatiky a dejepisu budú mladí súťažiť v Piešťanoch.

© IUVENTA

Už 69. ročník Matematickej olympiády vyvrcholí celoštátnym kolom práve v meste Piešťany. V dňoch 22.-25. marca budú súťažiť najúspešnejší riešitelia krajských kôl kategórie A. Nad podujatím prevzal záštitu primátor mesta Piešťany, Peter Jančovič.

Primátor prijal záštitu aj nad celoštátnym kolom 35. ročníka Olympiády v informatike. Mladí informatici budú v dňoch 25.-28. marca zápoliť v Piešťanoch v jednej súťažnej kategórii.

Okrem toho sa v Piešťanoch uskutočnia aj Olympiáda v anglickom jazyku a Dejepisná olympiáda.

Mesto Piešťany daruje Matematickej olympiáde, Olympiáde v informatike a Olympiáde v anglickom jazyku zaujímavé ceny a podieľa sa aj na ich organizácii. Na slávnostnom vyhodnotení potvrdili účasť aj riaditeľka SOŠ záhradnícka, riaditeľ SPŠE a riaditeľ hotela Piešťany a budú na nich taktiež prítomní členovia odborných komisií olympiád, ktorí stoja za fungovaním olympiád na celom Slovensku a v danom predmete sú expertmi často s vysokoškolskou pôsobnosťou. Na slávnostných vyhodnoteniach Olympiády v matematike a Olympiády v informatike budú oznámené mená súťažiacich postupujúce na výberové sústredenia pred medzinárodnými súťažami.

Ročník plný jubileí

V aktuálnom školskom roku 2019/2020 zažívajú olympiády nezvyčajne vysoký počet jubilejných ročníkov. V mesiacoch marec, apríl a máj sa uskutoční až 6 jubilejných predmetových olympiád: Olympiáda v španielskom jazyku – 30. ročník (10.-11. marca v Bratislave, 4 súťažné kategórie), Olympiáda v nemeckom jazyku – 30. ročník (22.-23. marca v Bratislave, 7 súťažných kategórií), Olympiáda v anglickom jazyku – 30. ročník (24.-25. marca v Piešťanoch, 8 súťažných kategórií), Olympiáda v ruskom jazyku – 50. ročník (6.-7. apríla v Bratislave, 7 súťažných kategórií), Olympiáda vo francúzskom jazyku – 30. ročník (28.-29. apríla v Bratislave, 6 súťažných kategórií) a Technická olympiáda – 10. ročník (5.-6. mája v Martine, 1 súťažná kategória).

Primátor mesta Bratislava Matúš Vallo prevzal záštitu nad všetkými predmetovými olympiádami v cudzích jazykoch konajúcich sa v Bratislave – nad Olympiádou v španielskom jazyku, Olympiádou v nemeckom jazyku, Olympiádou v ruskom jazyku a Olympiádou vo francúzskom jazyku. Peter Jančovič prevzal záštitu nad Olympiádou v anglickom jazyku. Jazykové olympiády v nemeckom, španielskom a ruskom jazyku zároveň získali záštitu Veľvyslanectva Spolkovej republiky Nemecko, Veľvyslanectva Španielska a Veľvyslanectva Ruskej federácie.

V priebehu marca sa okrem jubilejných jazykových olympiád uskutočnia ešte ďalšie celoštátne kolá súťaží.

Celoštátne kolo 56. ročníka Chemickej olympiády sa bude konať 4.-7. marca 2020 na UPJŠ v Košiciach pod záštitou primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka a záštitou rektora UPJŠ Pavla Sováka. Najlepší chemici stredných škôl si budú merať sily v dvoch súťažných kategóriách.

Päťčlenné stredoškolské súťažné tímy zabojujú o prvenstvo v celoštátnom kole 28. ročníka Turnaja mladých fyzikov, ktorý sa už tradične uskutoční v Bratislave, tento rok v termíne 31. marca – 3. apríla 2020.

Čo je predmetová olympiáda

Predmetové olympiády a postupové súťaže žiakov základných a stredných škôl sú integrálnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu detí a mládeže v Slovenskej republike, majú postupový charakter a sú organizované ako jedna z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov v súlade s dlhodobou koncepciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s talentovanými deťmi a mládežou.

Hlavnou úlohou Odboru predmetových olympiád a postupových súťaží, jedného z odborov organizácie IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže, je koordinácia tvorby a distribúcia súťažných úloh a riešení, termínov jednotlivých podujatí. Spolupracuje s celoštátnymi odbornými komisiami a okresnými úradmi v sídle kraja, zabezpečuje a priamo realizuje celoštátne kolá predmetových olympiád a postupových súťaží, sústredenia pred medzinárodnými olympiádami, zasadnutia celoštátnych odborných komisií a vycestovania slovenských delegácií na medzinárodné kolá súťaží.

Poskytuje konzultácie a poradenstvo pre súťažiacich, ich rodičov a pedagógov v oblasti súťaží, pripravuje podklady a vyhodnotenia pre Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila