V trnavskej nemocnici majú momentálne päť pacientov s podozrením na koronavírus

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 3. marca 2020, 12:38

Vo Fakultnej nemocnici v Trnave je momentálne hospitalizovaných päť pacientov s podozrením na ochorenie novým koronavírusom COVID 19. Výsledky ich testov na toto ochorenie budú podľa medicínskeho riaditeľa nemocnice Viliama Vadrnu známe ešte dnes. Doteraz mali v nemocnici sedem pacientov s podozrením na koronavírus, ani v jednom prípade sa ochorenie nepotvrdilo. Vadrna o tom informoval po rokovaní pracovnej skupiny pre prípadný výskyt koronavírusu, ktorú zriadil trnavský župan Jozef Viskupič. Nemocnica nepodceňuje ani jedno podozrenie, pri všetkých postupuje podľa pokynov hlavného hygienika.

(Autor: trnava-live.sk)

„Máme izolovanú infekčnú kliniku, kde máme momentálne jedenásť izolačných izieb. Ak by sa potvrdil prvý prípad ochorenia, vieme túto kapacitu zvýšiť až na 40 lôžok. Fakultná nemocnica disponuje tiež dostatočným počtom ochranných pomôcok, vrátane respirátorov a dezinfekčných prostriedkov. Zriadili sme aj komisiu, ktorá zasadá každý deň a zaoberá sa jednotlivými prípadmi,“ priblížil pripravenosť nemocnice Vadrna.

Pre vyťaženosť call centra Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave na telefonickej linke 0905 903 053 pribudnú podľa župana Viskupiča v priebehu dnešného dňa ďalšie call centrá.

Epidemiologička RÚVZ v Trnave Dagmar Kollárová po zasadnutí pracovnej skupiny zdôraznila, že na Slovensku zatiaľ ochorenie na koronavírus nebolo potvrdené. Treba podľa nej dodržiavať rovnaké základné preventívne opatrenia ako pri chrípke, pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu, nedotýkať sa nosa, očí a úst neumytými rukami a dodržiavať tzv. respiračnú etiketu. Podľa Viskupiča platí všeobecné odporúčanie necestovať do destinácií, kde bolo potvrdené ochorenie. Trnavský samosprávny kraj a jeho organizácie zatiaľ nerušili žiadnu spoločenskú akciu pre obavy z ochorenia.

Mimoriadnu pracovnú skupinu pre prípadný výskyt koronavírusu tvoria zástupcovia župy, vrátane Viskupiča a riaditeľky odboru zdravotníctva Lucie Šmidovičovej, ďalej zástupca Okresného úradu v Trnave, štyria riaditelia Regionálnych úradov verejného zdravotníctva (Trnava, Senica, Galanta, Dunajská Streda), medicínsky riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trnave a zástupca Krajského operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek