Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 1. marca 2020, 08:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, zažívame nezvykle nestudenú zimu. Prívlastok teplá v súvislosti so zimou mi ani nedá vysloviť… Zima plná rekordov. Najvyššie teploty v histórii merania zaznamenali v Antarktíde a na mnohých ďalších miestach zemegule. Vychádza to tak, že aj u nás to bude najteplejší február, aký sme kedy zažili.


Jano Babič (Autor: red)

Dlhotrvajúce teplá prebudili prírodu. Kvety vyliezli spod zeme, naliali sa puky stromov, zvieratá sa zobúdzajú zo zimného spánku, vtáky spievajú jarné melódie. Tieto úkazy sú jasným dôkazom klimatických zmien, ktoré zavinil človek niekedy až bezuzdným znečisťovaním ovzdušia a drancovaním lesov, zamorením oceánov…

Alebo – že by sa už ani Pani Zima nemohla na to dívať? A prebúdza prírodu, aby tá dala na známosť ľuďom, aby sa prebudili? Zamysleli sa a konali? A k tomu ešte aj ojedinelý úkaz – každý štvrtý rok je rokom priestupným. Ten jeden deň naviac je aj dňom zásadných rozhodnutí. Zvláštny deň, keď môžeme rozhodnúť o svojej budúcnosti. Aj o tom, či bude matička Zem naďalej trpieť, alebo jej doprajeme viac starostlivosti. Ale hlavne doprajme spravodlivosti a pravdy krajine, v ktorej žijeme. Asi preto tá čudná zima. Aby sme si všimli, že prichádza jar, o niečo skorej, ale v pravý čas. Jar iná, než tie predošlé – slovenská jar…

Ešte raz sa ospravedlňujem za nesplnený sľub v minulej relácii. V programe som sľuboval „ženy v džeze“. Prišlo viacero ohlasov, hlavne od dievčat, že sa tešia na túto tému. Ale nenechám vás v sklamaní, táto téma je ešte aktuálnejšia s blížiacim sa sviatkom žien. Hoci naše pozdravenie bude bez červených klinčekov, bude úprimné a zaujímavé.

Hrať a spievať bude Cyrille Aimée, vo Francúzsku narodená, ktorá opantala americké publikum a džezovú scénu. Jej kariéru a ostatné albumy hodnotí Lenka Molčányiová. Ona sama je výraznou postavou témy „ženy v džeze“, vynikajúca saxofonistka, členka úspešnej formácie Tibor Feledi Kairos Quintet. Priblížime atmosféru Winter Jazz Festu v Trnave. Aj Maturita džezového poslucháča bude pokračovať albumom, ktorý nahral v roku 1960 jeden z najlepších tenorsaxofonistov Hank Mobley.

O týždeň to budú zaujímavé a ženským šarmom ozdobené Podoby džezu. Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava