Najlepšie novinárske snímky s Kočnerom i Čaputovou

Očami novinárov sa na svet pozreli návštevníci piešťanskej mestskej knižnice, kam sa z Bratislavy presunula výstava najlepších fotografií aktuálneho ročníka súťaže Slovak Press Photo. Už ôsmykrát sa žurnalisti podelili o svoje zábery, ktorými v uplynulom roku dokumentovali svet.

Grand Prix získal Jozef Jakubčo za sériu fotografií s názvom Noc s prezidentkou. (Autor: am)

Otvorenie výstavy si vo štvrtok 20. februára prišli pozrieť viacerí nadšenci fotografie. Súčasťou podujatia bola aj moderovaná diskusia, ktorú viedol Martin Valo. Jeho hosťami boli riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová, Katarína Lišková, ktorá na rok 2020 získala Grant Bratislavy, a víťazi kategórie šport. Juraj Sedlák v sérii zachytil amatérskeho triatlonistu Mária Kovára, ktorý pokoril sám seba. Za päť dní po sebe zvládol päť veľkých triatlonov. Každý deň absolvoval 3,8 kilometra plávania, 180 kilometrov na bicykli a odbehol maratón 42,2 kilometrov. Druhým fotografom, ktorý uspel v kategórii šport, no so samostatnou fotografiou, bol Michal Svitok. Ten odfotil Anastasiu Kuzminovú počas rozlúčky v cieli posledných pretekov svojej úspešnej kariéry.

Rozhodovania poroty v zložení Kadir van Lohuizen (Holandsko), Jindřich Štreit (ČR), Fréderique Rondet (Francúzsko), Andrej Balco (SR) a Joe Klamar (SR/Kanada) sa riaditeľka súťaže nemôže zúčastňovať, no poznamenala, že je s výberom spokojná: „Každý rok je to veľmi náročné rozhodovanie a myslím si, že vybrali to najlepšie, čo mohli. Dovolím si tvrdiť, že je to jedna z najlepších výstav, aké sme kedy mali.“ Jana Garvoldtová dodala, že fotografie odrážajú to, čím spoločnosť v uplynulom roku žila. Prezradila tiež, že keď si prezerala tohtoročné fotografie autorov, ktorí sa do súťaže pravidelne prihlasujú, skonštatovala, že v deviatom pokračovaní súťaže pôjde o veľmi silný ročník.

A práve v tomto pripravovanom ročníku budú vystavené aj fotografie Kataríny Liškovej, ktorá získala Grant Bratislavy na dokumentovanie projektu Nové Nivy. „Je to niečo, čo definitívne zmení tvár hlavného mesta. Podarilo sa mi dohodnúť s developerom, že mám takmer neobmedzený prístup na stavbu. Snažila som sa ju nafotiť v rôznych ročných obdobiach, ale čo ma zaujalo, sú príbehy ľudí. Keď som tam prišla, zistila som, že sú tam robotníci z veľkého množstva krajín, nielen zo Slovenska,“ skonštatovala Lišková.

Do ôsmeho ročníka súťaže sa registrovalo 189 autorov, ktorí dovedna zaslali 2 250 snímok, z toho 246 sérií. Do medzinárodných kategórií Dlhodobý dokument, Študenti a mladí fotografi do 26 rokov a Fotografia vytvorená mobilným telefónom sa mohli hlásiť súťažiaci zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rakúska, Slovinska a Ukrajiny. Medzi súťažnými prácami dominovala téma prezidentských volieb na Slovensku a ďalších udalostí súvisiacich s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a prípadov korupcie na slovenskej scéne. Veľké množstvo súťažiacich mapovalo vo svojich fotografických prácach rôzne sociálne problémy, otázky chudoby a sociálneho vylúčenia doma i v okolitých krajinách.

Súťažilo sa v desiatich kategóriách – aktualita, reportáž, každodenný život, portrét, šport, životné prostredie a príroda, svet umenia a kultúry a trojica medzinárodných kategórií – mladí fotografi do 25 rokov a študenti, dlhodobý dokument a krátke video. Udelená bola i hlavná cena Grand Prix Slovak Press Photo za najlepšiu fotografiu celého ročníka, ocenili mladý talent roka 2019 a v spolupráci s magistrátom hlavného mesta udelili aj Grant Bratislavy.

Grand Prix získal Jozef Jakubčo za sériu fotografií s názvom Noc s prezidentkou, ktorá pochádza z noci, keď sa na Slovensku stala prezidentkou žena. Víťaznou aktualitou sa stala snímka Tomáša Benedikoviča, ktorý zachytil Mariana Kočnera, ktorý sa po vykonaní domových prehliadok jeho nehnuteľností ukrýval v policajnom aute pred objektívmi novinárov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel