Mezovskej diela vystavili v rodných Piešťanoch

Piešťanka Lívia Mezovská vystavila v rodnom meste kolekciu nových i známych sieťotlačí a risografií, z ktorých každý kus nesie svoj vlastný „tichý“ príbeh a umelecky transformovanú osobnú spomienku. Výstavu otvorili v utorok 18. februára v Elektrárni Piešťany.

Výstava Lívie Mezovskej je prístupná v priestoroch Elektrárne do 6. marca. (Autor: am)

Názov výstavy znie Príbehy a autorka ním chce naznačiť, že jej tvorba tematicky vychádza z príbehov, ktoré sa odvíjajú od jej života a z jej spomienok. „Nedáva nám ich len tak, zadarmo, nie sú to veci, ktoré dokážeme odčítať hneď na prvý pohľad. Námety, ktoré čerpá zo života, z prírody, umeleckým spôsobom abstrahuje a zároveň štylizuje, to znamená pretvára na niečo iné, na umelecké autentické dielo,“ priblížila kurátorka Silvia Čúzyová.

O autorkinej tvorbe zároveň povedala, že návštevníci môžu vidieť aj jej voľnú grafiku, teda diela, ktoré nezobrazujú príbeh, ale sú autonómnymi obrazmi. Podľa Čúzyovej je u Mezovskej dôležitá kresba: „Je výrazná, nie sú to len farebné odtiene, ale je to ohraničená línia, ktorá určuje tvar. Podľa mňa je bravúrna, suverénna a krásna. Hovoriť o kráse sa môže zdať banálne, ale nie je. Je to špecifická krása, ktorou sa Lívia zaoberá. Maľuje kvety, ktoré usychajú, ktoré už sú za svojím zenitom krásy, no keď sa na ne pozriete, majú svoje krásne momenty.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava