Piešťanci s Krakovienkou orodovali za mosty aj diaľnice

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž / Piešťany
  • 26. februára 2020, 10:18

V duchu dávnych tradícií sa aj Piešťanci rozlúčili v utorok 25. februára s časom veselia a od dnešného dňa, od „Škaredej stredy“ budú najmä kresťansky zmýšľajúci ľudia tráviť pôstne obdobie, kedy sa viac ako inokedy sklonia k modlitbám, k spritualite a do tanierov si naložia pôstne jedlá.


Farár z Krakovienky posvätil Piešťancov ako sa patrí. (Autor: Viera Dusíková)

V Piešťanoch sa na Námestí slobody organizátori v réžii Mestského kultúrneho strediska, ktoré na Pochovávanie basy prizvalo folklórnu skupinu Krakovienka, konalo obľúbené ľudové pásmo so spevmi, tancami, vtipnými príhovormi fašiangového kňaza i pochôdzkou. Piešťanci prosili basu, aby ich ochraňovala od všetkého zlého, čo nás môže tento rok postihnúť. Želali si zdravie nielen pre seba, ale aj ovocné stromy, záhrady, aby sa im nebezpečné choroby a zlí ľudia vyhýbali, aby dva mosty boli čoskoro opravené a diaľnice dostavané.

Pozrite sa, ako to tam v utorok 25. februára popoludní vyzeralo. Vonku bolo nezvyčajne teplo, a tak si ten pohreb basy ľudia aj účinkujúci užívali aj so šiškami, čo im „napiekli“ naše šikulky z mestského úradu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava