Glosa: Politici sa hrajú s lietadielkami ako voľakedy cisári s cínovými vojačikmi

  • Blogy / Blogy
  • 26. februára 2020, 07:35

Aktuálne publikované správy o našom letisku sa nápadne podobajú dobe spred 30 rokov. Vtedy, keď si raz politici niečo zaumienili postaviť, tak to postavili, nech to stojí, čo to stojí. Pravda, nie zo svojich, ale zo spoločných peňazí. Tu sa síce nestavia a netvoria sa nové hodnoty, ale hotové peniaze z daní občanov politici dneška už roky lejú do akejsi jamy bez dna.

Vľavo v popredí kandidátka na poslankyňu do Národnej rady a súčastná krajská poslankyňa Lucia Drábiková vpravo župan Jozef Viskupič a za ním piešťanský primátor Peter Jančovič v lietadle skrachovanej leteckej spoločnosti.

Volič by si myslel, že 30 rokov by už mohlo stačiť na to, aby sa takéto správanie politikov, ktorých sme toľkí zvolili celkom dobrovoľne, zmenilo. Neviem, ale pravdepodobne títo nie sú marxisti. Marxa sa hneď musím zastať, lebo on nehlásal, že je treba investovať finančné prostriedky aj do nezmysluplných projektov a akcií. Projektov, ktoré neprinášajú nijaký profit, či už ekonomický, alebo mimoekonomický, občanom a životnému prostrediu. V tomto prípade nemožno už roky hovoriť o kladnom efekte ekonomickom, ale možno s určitosťou hovoriť o zhoršenom vplyve na životné prostredie (obmedzovanie leteckej dopravy – celosvetový trend budúcnosti).

Vplyv na zvýšenie zamestnanosti je smiešny, ale vplyv na cestovný ruch je kladný. Ale nie na náš, ale na krajiny, kam smerujú charterové lety. To u nich podporujeme cestovný ruch za naše peniaze. To my sme tu, v našom meste a vyššom územnom celku, takí dobrotiví (alebo hlúpi? – neviem). Tu nejde o to, aby Slováci lietali do sveta, ale aby svet lietal na Slovensko!

Pracovníci Referátu daní a poplatkov Mestského úradu Piešťany by rýchlo vedeli spočítať a zverejniť, akú finančnú čiastku sme za tie roky neprijali do rozpočtu z daní z pozemkov a stavieb letiska. Povedzme si otvorene – stratili. A prečo, za čo a čo sme tým získali? Nepočítajme do toho fiktívne ekonomické machinácie z dôvodu peknejších hospodárskych výsledkov pre voličskú základňu. Je na mieste otázka, či by sme vôbec takúto čiastku získali ako akcionári letiska vyplatením ročných dividend. Asi ťažko! A dane z nehnuteľností sú istým každoročným príjmom bez pohnutia prstom (na mestskom úrade) a bez rizika.

A kto sa na to bez mihnutia oka už roky díva, ako sa lokálni politici hrajú s lietadielkami ako voľakedy cisári a vojvodcovia s cínovými vojačikmi? No predsa my, občania tohto regiónu, ako daňovníci a voliči!

Ozaj, koľkí Piešťanci (tí, ktorí to platia z daní) obsadili vypravené lietadlá? Ostatní stratovosť letiska nepociťujú, veď to my Piešťanci zatiahneme. Hlavne Piešťancom by to nemalo byť jedno!

Ale asi je. A bude to práve v súlade s Gausovou krivkou, o ktorej sme sa v školách učili.

Čo na záver? Všetko dobré, len aby sme zdraví boli.

Peter Záň

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín