Mládenci z Chtelnice na fašiangovej pochôdzke po prvýkrát v krojoch

  • Nezaradené / Reportáž / Spravodajstvo / Región
  • 24. februára 2020, 15:08

Trinásť nádherne ustrojených mládencov a osem dievčat dostalo na konci nedeľnej omše v obci Chtelnica požehnanie od farára Rastislava Nitrana, aby sa mohli v zdraví pobrať na fašiangovú pochôdzku a šíriť radosť, pohodu a dobrú náladu v duchu dávnych tradícií chtelnického ľudu.


V Chtelnici aj dnes (v pondelok) a zajtra (utorok) chodia mládenci a dievčatá od domu k domu v rámci fašiangovej pochôdzky. Vyhráva im Chtelničanka. (Autor: vd)

V sprievode kňaza vyšli prví z kostola hajdúch Marek Turanský a richtár fašiangovníkov Michal Tomašovič. Za ním kráčali ako regrúti ďalší jedenásti slobodní mládenci a osem dievčat.

V krojoch boli vyobliekané Barbora Brisudová, Tatiana a Simona Kičinové, Katka Domaškovičová, Karin Rechtoríková, Renáta Blahová a Simona a Patrícia Homolové. Po prvýkrát v histórii chodenia pod šable sa do novučičkých krojov obliekli Lukáš Turanský, Andrej Fekete, Juraj, Martin a Jakub Lukáčikovci, Denis Kyselica, Marián a Miroslav Brisudovci, Matúš Tomašovič, Matej Lukáč a Adam Hlúch. Týmto všetkým vyhrávala Dychová hudba Chtelničanka, ktorej kapelníkom je Pavol Kičina.

Prvú zastávku mali pri fare, potom šli k obecnému úradu za starostom Jánom Horváthom a jeho kolegami, aby sa vzápätí vrátili nazad za kostol do reštaurácie a potom po domoch či prevádzkach. Všade ich ponúkali fašiangovými dobrotami.

Pálenkou sa nešetrilo. V Chtelnici sa s basou lúčia odnepamäti celé tri dni. Aj preto si hlavní aktéri berú dovolenky alebo voľná. Miestni šabľovníci a Dychová hudba Chtelničanka spolu s obcou poriadajú tradičné Fašiangové slávnosti v dňoch 23.-25. februára. Potom pochovajú basu. V obci až do súčasnosti pretrval zvyk chodenia Pod šable. Mládenci majú rovnaký odev. Vždy nosievali košele s farebnými šatkami, tento rok si dali po prvýkrát ušiť rovnaké kroje. Odlišní od skupiny sú len hajdúch a richtár. Hajdúch má na hlave čákov so zastoknutým dlhým pierkom, červený dolomán a na boku pripevnenú šabľu. Richtár má na hrudi perulu s dlhými farebnými stuhami. Je hlavným organizátorom zábavy a preberá aj peniaze, za ktoré sa večer uskutoční zábava. Sprievod navštevuje domy, mládenci tancujú špeciálny tanec „vrabčák“ so šabľami-trsteničkami. Po ňom vykrútia dievčatá a ženy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland