Jána a Martinu si uctili aj Piešťanci

Smutné druhé výročie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej si pripomenuli aj Piešťanci. V piatok 21. februára sa zišli na Námestí slobody.

Ľudia vedľa fotografie zavraždenej dvojice potichu zapaľovali sviečky. Foto: am

Kým po vražde sa aj v centre Piešťan ľudia stretali s transparentmi, počúvajúc príhovory bežných ľudí, aktivistov, študentov, podnikateľov či rodičov, tentoraz sa na Námestí slobody uskutočnila tichá spomienka.

Pred pódiom bola umiestnená známa fotografia zavraždenej dvojice, vedľa ktorej mohli okoloidúci zapaľovať sviečky. Zišli sa mladí, ale aj ľudia v zrelom veku, priviedli deti, priateľov, postretali sa so známymi. Odznakmi dávali najavo, že patria k #allforjan, i keď tentoraz mnohým pribudol na hruď aj odznak s prekríženým hákovým krížom.

Okrem zapálenia sviečky sa niektorí i modlili. Modlili sa aj deti, postávajúc len pár krokov od fotografie dvoch mladých ľudí, ktorým násilným spôsobom vzali život. Nepočúvali príhovory, keďže šlo o tichú spomienku. Jediným zvukom, ktorý sa ozýval z reproduktorov bola pieseň Predstavujem si krajinu, ktorú k piatkovému smutnému výročiu naspievali Milan Lasica, Nora Ibsenová, Emma Drobná, Erik Šulc a Robert Pospiš. História tejto sklady sa datuje do roku 1989, kedy vystúpil Dežo Ursíny vo Valašskom Meziříčí na festivale Valašský Špalíček, kde zahral pieseň Imagine od Johna Lennona.

Keď pieseň končila, začal ju Dežo spievať ešte raz, ale už so slovenským textom, ktorý napísal Ivan Štrpka. Dežo vtedy skladbu venoval Jánovi Palachovi. Po 30 rokoch od tejto nahrávky sa pieseň rozhodli nahrať nanovo. Vychádzajúc z textu Ivana Štrpku ju nazvali Predstavujem si krajinu a venovali ju práve Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava