Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia

A dievky nariekajú, že sa nevydajú. Folklórny súbor Žito v sobotu 22. februára obchádzal príbytky, aby obyvateľom zvestoval, že fašiangom je koniec. Výslužku, ktorú folkloristi vyzbierali cestou, napokon rozdali ľuďom popoludní pred piešťanskou Zuckmann Villou.

Po pochôdzke mestom zavŕšili slávnosť pred Zuckmann Villou. Foto: am

Obdobie tancovačiek a veselíc sa pomaly, ale isto končí. Ešte kým sa v kalendári objaví dátum Popolcovej stredy, ktorá tento rok pripadá na 26. februára, treba dievky i mládencov poriadne vytancovať. Folkloristi zo Žita predviedli ľudové zvyky už v sobotu a bolo sa na čo dívať. Z davu obdivovateľov sa ozývalo ochkanie nad krásou tradícií.

Chlapci dievčatá vyzvŕtali a pozdvíhali k nebesiam, lebo podľa starých zvykov treba dievčatá vyhadzovať vysoko, aby konope vysoké narástlo. Zaspievali si aj pesničku Fašiangy, Turíce, ktorú pozná azda každý, no a potom už prišiel čas na krájanie a ponúkanie výslužky. Prítomní si pochutili na dobrotách i podebatovali pri ľudovej hudbe. Žito napokon pridalo aj nejaké tance a scénky a po skončení sa niektoré deti ešte s folkloristami odfotili. Masky mali totiž ohromujúce, ba dokonca ich každý rok obnovujú.

Napokon folkloristi ešte popozývali ľudí na svoje ďalšie vystúpenia, keďže už apríli pripravujú celovečerný program v Dome umenia. Nemalo by chýbať ani vynášanie Moreny, no uvidíme, kam sa ju po upálení rozhodnú hodiť, keďže Kolonádový most je v rekonštrukcii.

Fašiangy sú obdobím od Troch kráľov až po Popolcovú stredu, teda začiatok pôstu, ktorý trvá 40 dní do Veľkej noci. Mládenci poobliekaní do masiek sa v poslednú fašiangovú nedeľu vydávali na obchôdzku z domu do domu. Za odmenu dostávali slaninu, klobásu, vajíčka, koláče a, samozrejme, aj čo-to vypiť. K typickému pečivu patrili šišky, pampúšiky a fánky.

Vyvrcholenie sviatkov bolo vo fašiangový utorok, posledná muzika spojená s pochovávaním basy. Pri tomto symbolickom pohrebe miestni občania v prestrojení za farára, organistu a kostolníka uskutočnili obrad, pri ktorom bolo veľa plaču, smiechu a zábavy všetkých prítomných.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava