Hovorca radnice Martin Ričány: Je dôležité informovať o práci úradníkov

Poskytuje oficiálne stanoviská piešťanského mestského úradu, pripravuje tlačové správy a stará sa o komunikáciu úradníkov s verejnosťou. Martina Ričányho mnohí spoznali vďaka dva roky trvajúcemu projektu 365 tvárí Piešťan. Dnes pôsobí ako hovorca kúpeľného mesta a vy si môžete v rozhovore prečítať, akým spôsobom sa mesto komunikáciou približuje ľuďom.

Martin Ričány je tlačovým hovorcom viac ako dva mesiace. (Autor: archív Martina Ričányho)

Mnohí vás poznajú z projektu 365 tvárí Piešťan. Kde ste pôsobili pred nástupom na radnicu a akej profesii ste sa venovali?

Pracoval som 19 rokov ako obchodný manažér, z toho 18 pre spoločnosť zaoberajúcu sa distribúciou kozmetiky.

Prečo ste sa rozhodli uchádzať o miesto tlačového hovorcu?

Po ukončení vo firme pre organizačné zmeny som chcel v mojom profesijnom živote urobiť zmenu. Nemal som ambíciu po toľkých rokoch zostať pracovať v tejto oblasti a tiež každodenné trávenie množstva času prejazdmi v aute ma už ďalej nemotivovalo pokračovať v tejto práci. A práve v tom období, keď som sa rozhodoval ako ďalej, prišla možnosť uchádzať sa o miesto na mestskom úrade. Bola to pre mňa veľká výzva, príležitosť a možnosť aj mojím pričinením toto nádherné mesto zveľadiť. V neposlednom rade som hrdý na to, že som sa v Piešťanoch narodil, vyrastal som tu a žijem tu s rodinou.

Aké boli prvé dni na úrade?

Boli hlavne o oboznámení sa s organizačnou štruktúrou a spolupracovníkmi jednotlivých oddelení, s ktorými budem často komunikovať. Keďže som nastúpil do práce v predvianočnom období, dni tu boli naozaj hektické.

Ako vyzerá váš bežný deň?

Venujem sa písomnej komunikácii s novinármi, príprave článkov o projektoch, aktualitách a novinkách z radnice, a keďže v mojej náplni práce je aj fotodokumentácia udalostí, tak i editácia fotografií. Mojou úlohou je čo najviac informovať obyvateľov o výsledkoch práce a úsilí každého zamestnanca radnice, ktorú pre občanov robia. Je potrebné ľudí o tom informovať, inak si budú myslieť, že sa veľa pre rozvoj mesta nerobí.

Je niečo, čo vás na práci úradníka prekvapilo?

Príjemne ma prekvapilo, že dni tu vôbec nie sú jednotvárne a nudiť sa tu určite nebudem.

Počas vášho pôsobenia sú najmä na webstránke a sociálnych sieťach mesta Piešťany vidieť prvé zmeny. Skúste čitateľom novín priblížiť, čo po novom na stránke mesta nájdu a kde všade sú oficiálne profily mesta.

Na webovej stránke sú potrebné informácie pre občanov už dlhodobo. Návštevníci nájdu napríklad aktuality, kontakty na zamestnancov, kalendár podujatí, oznamy, informácie na úradnej tabuli, povinne zverejňované dokumenty, fotogalériu, ale aj prepísanú kroniku mesta. Od začiatku roka pribudlo na stránke nové okno s názvom Pohľad do minulosti, v ktorom denne pripomíname historické udalosti viažuce sa k Piešťanom. Ľudia môžu informácie o dianí v meste sledovať tiež na mobilnej aplikácii V OBRAZE (po nainštalovaní tejto aplikácie do telefónu občanom automaticky prichádzajú všetky informácie, ktoré sú na webstránke mesta), cez sociálne siete Facebook a Instagram (mestopiestany).

Je mesto otvorené priamej komunikácii s občanmi aj prostredníctvom sociálnych sietí?

Áno, mesto komunikuje a rieši podnety občanov aj na sociálnych sieťach.

Máte nejaké ďalšie predstavy, ako priblížiť radnicu ľuďom, čo sa komunikácie týka?

Hlavná priorita kancelárie vedenia mesta bola ešte pred mojím príchodom, a to oživiť vydávanie tlačených novín Radnica informuje. Je to ďalšia forma komunikácie zameraná predovšetkým na starších obyvateľov, ktorí si už onedlho nájdu tieto noviny vo svojich schránkach. V predchádzajúcom období boli vydávané sporadicky, naposledy vyšli v novembri 2018 a boli venované komunálnym voľbám. Snahou radnice i mojou je denne aktualizovať webstránku mesta, a tým zvýšiť informovanosť obyvateľov.

Budete sa naďalej venovať aj projektu 365 tvárí Piešťan či začnete s niečím iným?

Projekt o ľuďoch v našom meste, ktorému som sa venoval viac ako dva roky, je už ukončený. V týchto dňoch sa pripravujú podklady pre vyvrcholenie môjho dvojročného úsilia, ktorým bude vernisáž a výstava k projektu. Pokračovať v ňom sa v budúcnosti nebránim, v predstave mám ale nový fotoprojekt, ktorý bude tiež súvisieť s ľuďmi a s Piešťanmi.

Alexandra Mathiasová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf