Útulok sa vlani postaral o 434 nových zvierat

Piešťanský útulok plní v regióne nenahraditeľnú úlohu. Iba vlani prešlo jeho bránami 434 psov a mačiek, z ktorých niektoré chlpáče sa vrátili naspäť k svojim majiteľom, no prevažná väčšina si našla nový domov.

Ročná fenka Fina - Pepper čaká na nového majiteľa. (Autor: Útulok Piešťany)

Každý mesiac pribudne do útulku priemerne 30 zvierat. Znamená to pravidelné odchyty, odoberanie zanedbaných chlpáčov zo zlých podmienok či nachádzanie škatúľ plných štvornohých bábätiek.

Najviac zvierat do piešťanského útulku pribudlo v októbri – až 60. Naopak najmenej, „iba“ 21, ich bolo v marci. Každý mesiac sa však približne štvrtina zvierat vráti k svojim pôvodným majiteľom. Nie je to však vždy celkom pravda, napríklad v septembri sa zo 48 prírastkov vrátili domov len traja.

Kým sa teda útulok rozrástol o 434 zvierat, k pôvodným majiteľom sa vrátilo dovedna 93 z nich. Až 284 psích a mačacích párov očí našlo nový domov. Z toho 139 zvierat zostalo na Slovensku, ďalších viac ako sto putovalo do Nemecka a štyri desiatky do Rakúska. Jeden havkáč po novom šteká po česky. Bohužiaľ, útulok eviduje úbytok v niektorých prípadoch i preto, že životná púť zvierat sa nadobro skončila.

Medzi prírastkami dominujú psy. Tých v minulom roku pribudlo 340, kým mačiek „len“ 94. Mačky, naopak, častejšie hynú – prirodzene ich odišlo na druhý svet 27, oproti tomu psov zahynulo šesť a k eutanázii pristúpili deväťkrát. Psov častejšie adoptujú do Nemecka, naopak mačky putujú do Rakúska.

Od roku 2000 prešlo bránami útulku na Priemyselnej ulici neuveriteľných 10 478 zvierat, z ktorých až necelých osemtisíc našlo nový domov. Útulok tak tvorí nenahraditeľnú súčasť fungovania regiónu. Ak by nebol činný, túlavé zvieratá bez veterinárnej starostlivosti by pre choroby mohli byť potenciálnym zdravotným alebo pri napadnutí aj bezpečnostným rizikom pre ľudí. Nehovoriac o čistote životného prostredia, teda množstve exkrementov, ale aj o nekontrolovateľnom množení sa. Útulok totiž vydáva na adopciu len kastrované dospelé zvieratá a venuje sa aj kastračnému programu mačiek, ktoré po sterilizovaní vracia naspäť do svojich teritórií.

Útulok Piešťany vznikol v roku 1996 ako reakcia na nepriaznivú situáciu v meste Piešťany a jeho okolí, keď bolo s túlavými zvieratami zaobchádzané nehumánne a väčšina bola zabíjaná.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav