So stromami na Banke sa v stredu zahral silný vietor

  • Spravodajstvo / Región
  • 18. februára 2020, 00:01

Dobrovoľní hasiči z obce Banka vyrážali v stredu 12. februára na Cestu Janka Alexyho hneď dvakrát. V regióne v tom čase platil druhý stupeň výstrahy pred silným vetrom, ktorý sa podpísal pod dva spadnuté stromy. Našťastie, obe udalosti sa zaobišli bez zranení a škôd, vodiči si však chvíľu postáli v kolónach.

Hasiči z Banky zasahovali pri spadnutých stromoch dvakrát v ten istý deň. (Autor: Viktor Vrábel)

O pol jedenástej dopoludnia hasičov kontaktoval miestny obyvateľ s tým, že nad hlavnou cestou a priľahlým chodníkom pod Červenou vežou prevísa zlomený strom. „Po konzultácii s Hasičským a záchranným zborom (HaZZ) Piešťany boli na miesto vyslaní šiesti naši členovia. Jednotka po príjazde zabezpečila zastavenie premávky,“ uviedol veliteľ DHZ Banka Jaroslav Vido. Hasiči uzavreli cestu v oboch smeroch asi na polhodinu. „Strom sme pomocou lana stiahli na cestu a narezali motorovou pílou. Po odstránení drevnej hmoty z cestnej komunikácie naši členovia vozovku pozametali, pričom striedavo púšťali premávku, aby sa ďalej netvorili kolóny,“ doplnil Vido. Po 45 minútach bol úsek plne prejazdný. Veliteľ zásahu v spolupráci s obecným úradom kontaktoval zástupcu majiteľa svahu a požiadal ho o odstránenie vyvráteného pňa s koreňmi.

O dve hodiny neskôr na pokyn operačného strediska HaZZ Piešťany boli hasiči opäť vyslaní na Cestu J. Alexyho. Nad cestou visel zlomený konár, ktorý ohrozoval bezpečnosť cestnej premávky. Hasiči cestu v oboch smeroch uzavreli. S asistenciou piešťanských profesionálov spílili strom, na ktorom bol zakliesnený konár, a pozametali zvyšky dreviny z cesty. Úsek bol plne prejazdný krátko po trinástej hodine.

V prípade spadnutého stromu alebo inej väčšej prekážky na ceste ihneď kontaktuje hasičov na čísle 150. Rozhodne sa nesnažte prejsť popod strom tak, ako to spravili viacerí vodiči počas našich zásahov. Môže to mať fatálne následky.

Viktor Vrábel, DHZ Banka,

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek