Termín prváckych zápisov už je známy

Školáci i škôlkari si síce aktuálne užívajú jarné prázdniny, no rodičia tých, ktorí zasadnú do školských lavíc v nasledujúcom školskom roku by si mali už teraz zapamätať dva dôležité dátumy. Prvý aprílový víkend, teda v piatok 3. a v sobotu 4. apríla sa totiž uskutočnia zápisy do piešťanských základných škôl. Piešťanské základné školy majú dostatočnú kapacitnú rezervu pre prijatie všetkých detí.

Zdroj: pixabay.com

Ak sa vám zdá, že kedysi sa deti zapisovali do prvých ročníkov základných škôl začiatkom kalendárneho roka, máte pravdu. V minulosti sa termíny pohybovali v rozmedzí od 15. januára do 15. februára, čo sa však od roka 2016 zmenilo. Novelou školského zákona sa lehota, v ktorej môže mesto „vypísať“ termín zápisu posunula o dva mesiace, a tak si radnice už po piaty raz vyberajú dátumy od 1. do 30 apríla v danom roku.

Mesto Piešťany už štandardne volí prvý aprílový víkend, čo znamená, že pre školský rok 2020/2021 sa zapisovanie do prvých ročníkov uskutoční 3. apríla od 14. do 18. hodiny a v sobotu 4. apríla od 8. do 12. hodiny. Rodičia si môžu vybrať z piatich škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, alebo cirkevnú spojenú školu, ktorú zriaďuje Arcibiskupský úrad v Trnave.

Prísť s dieťaťom na zápis je potrebné vtedy, ak budúci žiačik dovŕši vek šesť rokov do 31. augusta 2020, vtedy je totiž zákonnou povinnosťou rodičov, zapísať ho do niektorej – iba jednej – zo základných škôl. Riaditelia sú povinní prednostne prijímať žiakov zo spádových oblastí, môžu však prijať aj ostatné deti. A nemenej dôležité, ako samotný termín zápisu je to, že naň treba priniesť rodný list dieťaťa a občiansky preukaz rodiča.

Zápisy posunuté o dva mesiace neskôr sa osvedčili. Pre malé deti je každý deň veľkou šancou na posun vpred, a tak sa neraz stáva, že malí členovia rodiny doslova dozrievajú pred očami rodičov. Ohodnotia to aj pedagógovia počas zápisov, ktorí si všímajú správanie, komunikačné schopnosti i ďalšie zručnosti. Hravou formou, pohovorom či pomocou pracovného listu zisťujú, či je dieťa na školu pripravené.

Budúci školák môže napríklad nakresliť postavičku a pedagóg bude sledovať, či má výtvor všetkých päť prstov a postupne zistí i to, či dieťa pozná základné tvary a farby. Učitelia zvyknú dieťa vyzvať, aby zarecitovalo básničku či zaspievalo pesničku. Podľa toho vedia posúdiť aj chyby reči, na ktoré rodiča môžu včas upozorniť. Junior by sa mal tiež vedieť sám najesť, použiť toaletu a dodržiavať hygienické návyky. Nemal by mať problém so zaväzovaním šnúrok či zapínaním gombíka. Mal by vedieť bez rodiča vydržať a dokázať sa 20 minút sústrediť na jednu činnosť. Nemal by sa báť dospelého, byť príliš hravý, pohyblivý či nesústredený.

Zápisy sa každoročne týkajú aj istého percenta mladších detí. Rodičia tých, ktorým „zle vychádzajú roky“, niekedy chcú, aby ich dieťa nastúpilo do školy skôr. V praxi to znamená, že na tohtoročný zápis by mohli prísť i deti, ktoré sa narodili v septembri až decembri 2014. V takomto prípade je rodič podľa zákona povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie psychológa a pediatra. Treba dôkladne zvážiť, či je dieťa na školu zrelé, alebo preň bude lepšie, ak strávi ešte rok v materskej škole.

Základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Piešťany k 15. septembru 2019 navštevovalo viac ako dvetisíc žiakov. Najmenej, celkom 221 evidovali na ZŠ F. E. Scherera a takmer tri stovky detí navštevovali ZŠ M. R. Štefánika. V počte žiakov sa uprostred „rebríčka“ nachádza ZŠ Holubyho s 304 deťmi. Až 557 detí zasadalo do lavíc v ZŠ Mojmírova a najviac žiakov prichádzalo každé ráno na ZŠ Brezová – až 675. Piešťanské základné školy majú dostatočnú kapacitnú rezervu pre prijatie všetkých detí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava