Na počesť Karola Kevana si zaplávali vo Váhu

Podporili vlastné zdravie a pripomenuli si legendu. V nedeľu 16. februára sa do štvorstupňovej vody vo Váhu ponorilo 34 otužilcov, a to pri príležitosti nedožitých 96. narodenín Karola Kevana, spoluzakladateľa Ľadových medveďov a milovníka otužovania.

Ženy či muži, zo studenej vody sa tešili všetci rovnako. Foto: am

Spomedzi 34 otužilcov sa do vody neváhalo ponoriť aj sedem žien. Stretli sa už tradične pri Magnólii, kde si spravili spoločnú fotografiu a chvíľkou ticha si pripomenuli pamiatku zosnulého Karola Kevana.

Prišla aj manželka nebohého Karola, Anna. Po tom, čo jej organizátor Martin Valo odovzdal mikrofón, úctivo poďakovala každému, kto si prišiel zaplávať a vyjadrila, že jej manžel by sa určite potešil, keby svojich „nasledovníkov“ v otužovaní mohol vidieť. Povedala im tiež, nech sa nevzdávajú a otužovaniu venujú aj naďalej, pretože je to veľmi zdravé.

Po týchto slovách sa už ľadové medvede odeté v topánkach, plavkách a čiapkach vydali k výletnej lodi Trajan, kde pravidelne zostupujú do Váhu. Neodradil ich ani silný vietor a s úsmevmi na tvárach sa do vody ponorili.

Niektorí sa rozhodli preplávať na druhý breh, iní zasa ku Krajinskému mostu a naspäť. Viacerí sa však len ponorení debatovali s priateľmi a užívali si chladnú vodu. Od divákov si okrem obdivných komentárov vyslúžili aj potlesk.

Po tom, čo ľadové medvede usúdili, že už majú ľadovej vody dosť, tak po jednom vychádzali zasa na breh. Tam sa prezliekli do suchých plaviek a ešte si krátko zabehali, aby zasa rozprúdili krvný obeh.

Tradícia sa začala 13. februára 1965, kedy chcel Karol Kevan vyhrať stávku v rodine a po prvý raz vošiel do studenej vody v deň svojich 41. narodenín. Od toho času plával vo Váhu pravidelne, stal sa jedným zo zakladateľov Ľadových medveďov, započal tradíciu zimného plávania „na Štefana“, ktoré sa uskutočňuje dodnes. A taktiež začal písať históriu spoločného otužovania sa na svoje narodeniny.

Karol Kevan zomrel 15. septembra 2017 vo veku 93 rokov. Napriek tomu sa otužilci dodnes stretávajú nielen v decembri, ale aj v deň jeho narodenín, kedy mu vzdajú úctu minútou ticha a spoločne si zaplávajú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela