Projekt venovali pamiatke riaditeľa gymnázia

  • Mladí dnes / Školy
  • 15. februára 2020, 00:01

V Bratislave sa v dňoch 11.-13. januára konalo prvé stretnutie účastníkov nadnárodného projektu s názvom Coubertinova akadémia – sociálna inklúzia prostredníctvom športových hodnôt. Koordinátorom medzinárodnej aktivity sa stalo Slovensko. Vzhľadom k zameraniu Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch bola počas podujatia prezentovaná aj komplexná informácia o aktivitách školy.

Zástupcovia piešťanského gymnázia s partnermi projektu z Estónska a Poľska. (Autor: archív gymnázia)

Organizátori uvítali aktívnu spoluprácu s piešťanským gymnáziom, ako aj účasť jeho riaditeľa Radima Urbana. Prezentácia pedagogičky Evy Corticelli o pôsobení školy v rámci medzinárodnej siete škôl Pierra de Coubertina bola pridanou hodnotou a obohatila diskusie zahraničných účastníkov z pohľadu slovenskej perspektívy.

Manželka Ivana Luknára s fotoknihou dokumentujúcou pôsobenie jej nebohého
manžela na gymnáziu.

Súčasťou podujatia bola spomienka na Ivana Luknára, bývalého riaditeľa gymnázia, ktorá sa konala 11. januára v Divadle Aréna v Bratislave. Na stretnutie bola pozvaná manželka I. Luknára i súčasný riaditeľ školy. Obaja prevzali pomyslenú štafetu v prezentácii a zviditeľňovaní športových, vzdelávacích a medzinárodných aktivít školy v zahraničí. Stretnutia sa zúčastnil tiež Olev Saluveer, riaditeľ Gymnázia Pierra de Coubertina v estónskom meste Tartu, ktorý bol dlhoročným blízkym spolupracovníkom I. Luknára.

Účastníci projekt venovali pamiatke I. Luknára ako prejav vďaky za jeho celoživotné pôsobenie v duchu ideálov P. de Coubertina.

Ivan Luknár bol riaditeľom Gymnázia
Pierra de Coubertina v Piešťanoch.

Kto bol Ivan Luknár

Ivan Luknár bol úspešný moderný päťbojár, veľký nadšenec a obdivovateľ ideálov Pierra de Coubertina, ktorý sa významnou mierou pričinil o to, že piešťanské gymnázium nesie meno tohto velikána moderného olympizmu.

Profesijne pôsobil ako pedagóg a neskôr aj ako dlhoročný riaditeľ gymnázia. Školu viedol v rokoch 1992-2014. Neúnavne vštepoval svojim študentom lásku k športu a hodnotám olympizmu. Zúčastnil sa mnohých významných celosvetových podujatí Medzinárodného výboru Pierra de Coubertina, vrátane prestížnych medzinárodných fór škôl nesúcich Coubertinovo meno. Bol zakladateľom a podporovateľom moderného päťboja v Piešťanoch.

Učiteľ, športovec telom i duchom, šíriteľ športových hodnôt. Pre svoje večné ideály a neskrotnú túžbu dokázať a zrealizovať aj nemožné sa stal jedinečným v medzinárodnej komunite škôl nesúcich meno Coubertina ako i päťbojárskej rodine. Elena Malíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava