Envirofilm privítal školákov aj verejnosť

Ďalší ročník filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm v Piešťanoch navštívilo až 750 žiakov a ďalšie desiatky zástupcov verejnosti. V piešťanskej Elektrárni jednodňový festival odštartovali ráno v utorok 4. februára.

Dušan Velič rozprával o klimatických zmenách i stave podzemných vôd. foto: autor

Ekotopfilm – Envirofilm  opäť priniesol do Piešťan výber oceňovaných dokumentárnych filmov z celého sveta. Ako uviedli organizátori, ich cieľom je inšpiratívnym spôsobom meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvárať priestor k otvorenej diskusii o otázkach trvalo udržateľného rozvoja, a to prostredníctvom filmových premietaní a sprievodných diskusií.

Utorkové dopoludnie patrilo deťom z vopred prihlásených základných a stredných škôl. Práve v rámci Junior festivalu sa zameriavajú na environmentálnu výchovu žiakov, kde prostredníctvom krátkych filmov a interaktívnych sprievodných aktivít učia deti k zodpovednosti voči prostrediu.

A podvečer Elektrárňa patrila verejnosti. Sériu snímok, ktoré odštartovali Biely vlk – arktický duch a Stačí tak málo, vystriedala prednáška. Dušan Velič z občianskeho združenia Za našu vodu poukázal na fenomén klimatických zmien, spresnil, čo sa s naším životným prostredím deje, prečo sa to deje, ako stúpa priemerná teplota Zeme, čo na túto teplotu vplýva a čo by sme mohli ako jednotlivci robiť. Venoval sa však nielen celospoločenským témam ako roztápanie ľadovcov, hynutie koralov, zvyšovanie intenzity požiarov, ale prešiel aj na tematiku podzemnej vody na Žitnom ostrove, ba dokonca chvíľu venoval aj vode v Piešťanoch.

Po viac ako polhodinovej prednáške totiž nalistoval údaje zo skúmania podzemných vôd v kúpeľnom meste. Aj pre prítomnosť závodov Tesla či Chirana sa v podzemných vodách nachádzajú nie príliš priaznivé látky, preto je dôležité nechať si vodu zo studne skontrolovať odborníkmi. Prezradil tiež, že z ich skúmania vyplynulo, že okrem tvrdej vody na našom území boli na uliciach Vysoká a Javorinská zistené zvýšené hodnoty niektorých parametrov. Odporúčané je preto nechať si svoju vodu zo studne predtým, ako sa v nej budete napríklad sprchovať, radšej skontrolovať u odborníkov.

Po debate o vode nasledovalo premietanie snímky Dilema mäsožravcov, ktorá zachytávala rozdiely medzi farmami priateľskými k zvieratám a množiarňami zameranými len na ekonomický profit. Záver festivalu patril filmom Svet bez hmyzu a Aktivistka. 

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava