Chodci, cyklisti, kolobežkári – chráňte sa reflexnými prvkami!

Nielen v minulosti, ale aj pred pár dňami sa i v našom regióne stali viaceré nehody, na ktoré doplatili chodci či cyklisti. Za Drahovcami sa jedna z nočných nehôd skončila tragicky. Zahynul pri nej 48-ročný muž z Maduníc, ktorý nemal na sebe reflexné prvky.

Tieto zábery ilustrujú, ako v tme pri rôznej vzdialenosti vidno chodca bez a s reflexnými prvkami. foto: FB Polícia SR

Polícia viackrát vyzývala „slabších“ účastníkov cestnej premávky, ku ktorým už patria aj kolobežkári, aby chránili svoje životy. Neriskovali, obliekali sa farebne, viditeľne pre vodičov a tiež aby svoje bicykle a odevy spestrili reflexnými prvkami či svetielkami. Policajní preventisti dokonca vytvorili ilustračnú tabuľku, kde bolo jasne viditeľné, ako fungujú reflexné prvky v tme na rôzne vzdialenosti.

Minulý týždeň sa príslušníci polície zvlášť venovali bezpečnosti chodcov. „Polícia nasadila v akcii zameranej na bezpečnosť chodcov 28 príslušníkov. Sústredili sme sa na priechody pre chodcov v meste Trnava a blízkom okolí. Išlo hlavne o tie, na ktorých sa v minulosti stali vážne dopravné nehody a kolízie s chodcami,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Martina Kredatusová.

Akcia bola preventívna. „Vodičov a chodcov sme nepokutovali, ale upozorňovali na porušenia, ktorých sa dopustili. A že bolo čo vysvetľovať. Policajti upozornili otecka, ktorý viezol dcéru na bicykli vzadu na nosiči, že je to nebezpečné. Cyklistov, ktorí chceli vojsť na priechod pre chodcov na bicykli, policajti vyzvali, aby zosadli a prešli cez cestu vedľa bicykla ako chodci. Bez nášho povšimnutia nezostali ani dvaja tínedžeri, ktorí sa viezli na kolobežke určenej pre jedného. Chodcov, ktorí sa pred zrakmi policajtov snažili prejsť cez vysokofrekventovanú cestu mimo priechodu, sme usmernili, ako sa to má robiť správne,“ povedala hovorkyňa.

Viacerým vodičom policajti vysvetlili, že ak zastavia priamo na priechode, zablokujú ho a sťažia chodcom bezpečný prechod. Niektorí vodiči si vôbec nevšimli a nereagovali na chodcov, ktorí už boli na priechode. Mnohí boli v tmavom oblečení, a ak takýto chodec nemá reflexný prvok, v tme ho nemusí byť vidno.

„Opäť sa potvrdilo, že sa nájdu chodci, ktorí vstupujú na cestu bez toho, aby sa presvedčili, či je to pre nich bezpečné. Dúfame, že odovzdaním reflexných prvkov a upozorneniami sme prispeli k vašej bezpečnosti a že si naše rady zoberiete k srdcu,“ dodala Kredatusová.

(vd/KR PZ)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava