Pohotovosť do desiatej, lekárne o hodinu kratšie

Od začiatku roka fungujú pohotovostné lekárne v Trnavskom kraji, Piešťany nevynímajúc, v novom režime. Kým vlani bola jedna lekáreň v meste vždy otvorená do pol jedenástej večer, tento rok farmaceuti zamykajú o deviatej. Dôvodom má byť nová legislatíva.

Ilustračná fotografia. Foto: am (Autor: am)

Ak potrebujete vo večerných hodinách navštíviť lekára, príliš dlho neotáľajte. Ambulantná pohotovosť síce končí o 22. hodine, ale lekárne zatvárajú o hodinu skôr. Mohlo by sa vám teda stať, že lieky síce budete mať predpísané, no až do rána si ich nebudete mať kde vybrať.

Podľa riaditeľky odboru zdravotníctva Trnavského samosprávneho kraja Lucie Šmídovičovej zmeny vychádzajú z legislatívy, ktorú pripravilo ministerstvo zdravotníctva: „Recept si budú môcť pacienti vybrať v lekárňach počas prevádzkových a pohotovostných služieb. Mimo tohto času budú všetky prípady, ktorých zdravotný stav si to, po posúdení lekára na ambulantnej pohotovostnej službe, vyžaduje, riešené v rámci urgentných príjmov.“

Zaujímalo nás teda, ako za prvý mesiac kraj hodnotí túto zmenu. „Župa priebežne vyhodnocuje nové fungovanie lekárenských pohotovostných služieb a chceme otvoriť diskusiu o tom, aby mohlo niekoľko lekární v kraji fungovať v režime non-stop. Na základe potrieb pacientov sme pripravení rokovať s lekárnikmi a regionálnou Slovenskou lekárnickou komorou,“ skonštatovala riaditeľka odboru zdravotníctva. Podľa nej do dnešného dňa kraj neeviduje žiadne podnety alebo sťažnosti k novému fungovaniu lekární.

Agentúra SITA dávnejšie oslovila hovorkyňu ministerstva zdravotníctva Zuzanu Eliášovú, ktorá vraví, že je na dohode Slovenskej lekárnickej komory, samosprávneho kraja a lekárne, do akej hodiny a na akom mieste bude lekáreň otvorená. „Ak by k dohode nedošlo, do procesu vstupujú vyššie územné celky a lekárňam nariadia pohotovostné služby tak, aby sa reflektovali potreby občanov,“ uviedla hovorkyňa.

„Slovenská lekárnická komora nemá kompetenciu meniť prevádzkový čas verejných lekární,“ skonštatoval Ondrej Sukeľ, prezident lekárnickej komory. Ako dodal, v zmysle platnej legislatívy nie je zabezpečené financovanie pohotovostnej služby lekární, preto sa lekárne rozhodli na vlastné náklady zabezpečiť čo najširšiu dostupnosť v čase, ktorý bol dlhodobo vyhovujúci.

Uvidíme, či sa napokon táto zmena definitívne osvedčí alebo dôjde k nejakej zmene. V Piešťanoch dovtedy môžete využívať služby lekárne v Auparku do 21. hodiny a lekární v Kauflande a Tescu do 20. hodiny. Tieto tri lekárne kraj uvádza počas pracovných dní a víkendov ako pohotovostné, počas sviatkov bude mať službu do deviatej vždy iná lekáreň. 

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila