Fejtón: Výtlky na Dopravnej chce umelec pospájať do koláže

Istý alternatívny umelec sa vraj nechal inšpirovať povrchom cesty na Dopravnej ulici v Piešťanoch a vytvára koláž z cestných výmoľov. Každá diera má iný tvar, inú veľkosť, je zachytená v inom ročnom období. Veľkoformátové dielo plánuje vystaviť pri príležitosti sviatku všetkých najaktívnejších rekonštruktérov ciest Slovenska.

Umelec sa inšpiroval aj označeným výtlkom pri hasičskej stanici. (Autor: vd)

„Jamy sú pre mňa podnetné svojou mnohorakosťou. Jedna je zaliata dažďovou vodou, ďalšia na pár chvíľ zaodetá do milostivého štrku. Minulý týždeň mi vyšli v ústrety cestári, keď označili výmoľ v blízkosti vstupnej brány do hasičárne dopravným značením. Postavili tam výstrahu pre vodičov, aby prešli do protismeru. Ušetrili si tlmiče a pri troche tvorivého adrenalínu trafili spätné zrkadielko protiidúceho auta. Baviť sa dá rôzne a mňa baví baviť sa. Už sa teším, keď nasneží. Moja koláž bude farebnejšia,“ skonštatoval umelec.

Piešťanec v zápale tvorby s obľubou zanecháva piešťanské korzo a premáva sa po danej ulici, pričom sa postaví na konci a sleduje autá, ako obchádzajú jamy. Tie hasičské, ak majú vyjsť z dvora Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru smerom doprava, musia vojsť do extrahlbokého protismeru. Teší ho pozorovanie kamiónov, ktoré prúdia do stredu ulice. Asfalt v miestach, kde zatáčajú do prevádzkového dvora, je vymletý pod ich prednými kolesami. Pozoruje aj autobusy prevážajúce ľudí po dopravnom tankodróme.

Vodiči tu podľa neho môžu čeliť nebezpečenstvu tiku do zadných partií tela či do spodnej sánky. Riskujú odhryznutie si špičky jazyka. Mamičky, ktoré sa vezú v autobusoch so svojimi ratolesťami ukrytými v šatke či ergonomickom nosiči, môžu očakávať v miestach výmoľov aj pri najopatrnejšej mamapédii návrat batoliat späť do bruška. Nie je preto vylúčené, že súčasťou pripravovanej koláže budú i diskrétne ťahy umelca zachytávajúceho rôzne defekty ľudského bytia na Dopravnej ulici. Môžu tam byť tiež typy pneumatík a ich letné vzorkovanie vytlačené v mäkkom podklade asfaltových dier. Dizajnéri Matadoru budú nadšení!

Ide o jedinečný projekt, ktorý zatiaľ ešte nemá obdobu nikde na svete. Toto bude prototyp. Inšpirovať ním by sa mohli aj iní umelci a ďalšie slovenské mestá. Vidiek Zambie nevynímajúc.

Piešťanský umelec si chce svoju koláž patentovať, a tak za rovnaký typ umeleckého produktu, ktorý sa objaví, si môže od plagiátora vymáhať mastné odškodné. Pretože akékoľvek kopírovanie alebo zverejňovanie podobného diela alebo jeho podstatnej časti bez súhlasu autora a majiteľa patentu, a to aj pre osobnú potrebu a na účel, ktorý nie je priamo alebo nepriamo obchodný, je v tomto špecifickom prípade v zmysle zákona zakázané. Nerešpektovanie zákazu svojvoľným kopírovaním produktov môže mať dohru až na súde.

Pripomeňme si, že zatiaľ ide iba o produkt v rovine tliachania. A tak sa náš umelec môže i vďaka tomu, že nám prezradil svoje umelecko-obchodné zámery, pripraviť o prvenstvo na patentovom úrade. A z dier na Dopravnej bude mať podobne ako vodiči iba nesplnenú víziu realizácie niečoho vysneného.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava