Budú jazdiť mestom ďalšie ťažké kamióny? Rozhodne o tom zastupiteľstvo

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 4. februára 2020, 00:01

Na februárové zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Piešťanoch je na prerokovanie pripravený materiál o zmene územného plánu mesta. Ten v prípade jeho schválenia zásadným spôsobom, ale hlavne výrazne negatívne môže zhoršiť život obyvateľov ulíc žijúcich na Vrbovskej ceste i Kláštorskej ulici. Schválením zverejnenej žiadosti o zmenu územného plánu mesta by totiž narástla premávka ťažkých kamiónov na uvedených uliciach.

TRASA 1: Cez podjazd pod železnicou po Kláštorskej ulici a cez Žilinskú cestu na výjazd na diaľnicu pri Hornej Strede. TRASA 2: Po Obchodnej či Priemyselnej ulici na Vrbovskú cestu a odtiaľ na piešťanský výjazd na diaľnicu. (Autor: red)

Firma IFOND, s.r.o., Považská Bystrica žiada mesto o zmenu územného plánu mesta Piešťany v súvislosti s jej potrebou doriešenia dopravného napojenia pripravovaného investičného zámeru priemyselného parku v katastri obce Bašovce.

Ide o výstavbu priemyselného parku situovaného na ploche medzi diaľnicou D1 a železnicou v katastri obce Bašovce. Ale stavebník má problém, lebo jestvujúci most vedúci z Bašoviec ponad diaľnicu k tomuto pozemku nie je konštruovaný pre ťažkú kamiónovú dopravu.

A tak podľa predloženej žiadosti na zmenu územného plánu mesta chce investor spojnicu s priemyselným parkom viesť dopravným napojením cez lokalitu Dlhé v katastri Bašovce a lokalitu Široké v katastri Piešťany smerom na cestu tretej triedy – Orviskú cestu. Novovytvorená spojnica by ústila neďaleko čerpacej stanice Zempres. Odtiaľ by podľa zverejneného materiálu mali kamióny pokračovať cez Piešťany smerom na diaľnicu. Podľa tvrdenia investora by vraj išlo denne o 25 nákladných vozidiel, sto osobných vozidiel a vozidiel do 3,5 tony.

Z križovatky na Orviskej ceste by kamióny na diaľnicu mohli pokračovať tromi smermi. Žiadna dopravná značka im v tom totiž nebráni. Jeden dlhší úsek by viedol cez Veľké Orvište, Ostrov, Krakovany a Trebatice až na diaľničný privádzač Piešťany, z čoho by v uvedených obciach obyvatelia zrejme nadšení neboli.

Druhé dve možné trasy kamiónov by išli cez piešťanské ulice. Jedna cez podjazd pod železnicou smerom na Kláštorskú ulicu a cez Žilinskú cestu na výjazd na diaľnicu pri Hornej Strede. Druhá trasa by bola možná Obchodnou či Priemyselnou ulicou na Vrbovskú cestu a odtiaľ na piešťanský výjazd na diaľnicu.

V zverejnenom materiáli sa k požiadavke investora priemyselného parku v Bašovciach vyjadrili aj mestskí úradníci.

Odbor stratégie a rozvoja mesta okrem iného uvádza, že v prípade schválenia zmeny dopravnej infraštruktúry mesta požaduje v rámci novej komunikácie riešiť aj doplnenie biokoridoru a zohľadnenie cyklotrasy v súbehu s novou cestou.

Odbor výstavby a dopravy piešťanskej radnice je však vo svojom stanovisku k žiadosti už podstatne odmietavejší. „Navrhované riešenie dopravného napojenia predmetného priemyselného parku nie je akceptovateľné. Taktiež nie je akceptovateľné dopravné zaťaženie komunikácií v tejto časti mesta Piešťany dopravou z navrhovaného priemyselného parku Bašovce. Problematiku dopravného napojenia navrhovaného priemyselného parku v smere na diaľnicu je potrebné riešiť mimo komunikácií na území mesta Piešťany,“ uvádza sa vo zverejnenom materiáli pripravenom na rokovanie do mestskej rady i mestského zastupiteľstva.

V každom prípade posledné slovo budú mať poslanci. Jedine oni môžu právoplatne žiadosť na zmenu územného plánu mesta zamietnuť či podporiť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava