Na deti nikto nemá žiadne návody

  • Kultúra a spoločnosť / Knihy
  • 3. februára 2020, 00:01

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: Literárne informačné centrum)

Kniha Jany Šajgalíkovej Ema a Max – Rozprávka o psíkovi Gagarinovi spracúva náročnú tému rozdielneho vnímania sveta deťmi a dospelými bez poúčania, navyše s ostrovtipom. Osemročnú Emu majú rodičia v striedavej starostlivosti, takže má dva domovy. A má aj dvoch najlepších kamarátov, desaťročného Maxa a jeho psíka Gagarina. „Na deti nikto nemá žiadne návody,“ tvrdia a rozhodnú sa spoločne napísať knihu pre dospelých, aby konečne začali deťom rozumieť. Ale stratí sa Gagarin a všetko je zrazu naruby. Na pozadí príbehu o stratenom psíkovi autorka zobrazuje náročné problémy rodinného života, s ktorými sa musia vyrovnávať dospelí i deti. Ilustrácie Daniely Olejníkovej zdôrazňujú autentickosť atmosféry a detaily vnútorného prežívania postáv. Knihu vydalo Literárne informačné centrum.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava