Svrbická snežná stopa s kapustnicou v zablatených vibramách

  • Nezaradené / Piešťany / Spravodajstvo / Ostatné športy / Región
  • 2. februára 2020, 12:51

Do Svrbíc z horského priechodu Havran prúdili v prvú februárovú sobotu desiatky turistov. Prišli sem autami, autobusom aj po vlastnej línii, aby si po daždivom piatku užili pekné slnečné februárové putovanie po horách až do dedinky, kde sa konala Svrbická snežná stopa. Tento rok nebola na bežkách. Svrbičania štvrtý ročník obľúbeného podujatia prispôsobili počasiu. Bola blatová. Zvládli ju na parádu.


Svrbičania nás viedli do svojej obce skratkou. (Autor: vd)

Trasa pre peších s paličkami aj bez nich merala deväť kilometrov. Išlo sa z Havrana do Svrbíc, pričom hromadný štart bol na Havrane o desiatej hodine dopoludnia.  Tam  zástupkyňa starostu rozdávala mapky a inštrukcie. Kto tento štart nestihol, šiel individuálne, kapustnica  aj mastný chlieb s cibuľkou, varené víno či čaj ho neminuli.

Pri príchode do Svrbíc sa turisti zaevidovali, pričom každý účastník podujatia dostal diplom, odznak s logom 4. ročníka Svrbickej snežnej stopy a tiež poukážku na pohostenie.

Nálada v kultúrnom dome bola priateľská, ľudia si pochutnávali na kapustnici, ktorú varil Jaro Mišura z Klubu MCCC BUď Fit Piešťany a jeho manželka a kolegovia manželia Jolana a Ľubomír Tuchscherovci, Miroslav Koprna boli na prezenčke. Kapustnicu roznášali po stoloch ďalší, zdravili sme Dušana Kubicu a Evu Hromádkovú. Jej manžel Vladimír dozeral ako správny „richtár obce“ na plynulú organizáciu akcie. Jej súčasťou bol aj neodmysliteľný Lojzo a jeho dopingová kontrola. Tentoraz maskota posadili aj s fľašami pálenky pod vykrývač za dedinu. Tam vítal spolu so štábom turistov a navigoval ich do kultúrneho domu. Pred kulturákom vyhrával harmonikár a bolo tam naozaj veselo. Ďalšia muzika bola vo vnútri, hudobníci zvolili repertoár, ktorý sa vždy hrával na klasických dedinských zábavách i svadbách. Nechýbal ani „kominíček“. V závere akcie vyhodnotili najmladšieho, najstaršieho a najvzdialenejšieho účastníka podujatia.Medailu dostali aj deti.

Organizátori zabezpečili po príchode do Svrbíc možnosť dopravy vodičov odparkovaných áut na Havrane k ich vozidlu. Boli takí, čo odvoz odmietli a po registrácii a občerstvení pri rezkej muzike sa vybrali nazad na Havran pešo. Blata bolo na lesnej ceste označenej červenou značkou požehnane. Hlboké rokliny, ktoré sú pre túto časť lesa charakteristické však boli suché. Les mal vlahu len na pár centimetrov. Sneh mu chýbal.

Viera Dusíková, foto autor

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav