Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 2. februára 2020, 20:01

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, džez má svoje symboly a legendy. Na mnohých plagátoch, logách a označeniach džezových inštitúcií je zobrazený saxofón. Nástroj, ktorý sa preslávil hlavne v džezovej hudbe, a preto sa stal jej symbolom. Saxofón je jednoplátkový dychový nástroj, vyrábaný najčastejšie z mosadzného plechu, niekedy vzácne modely zo striebra. Používa sa najčastejšie v džeze, ale aj v klasickej hudbe. Pôvodne to mal byť nástroj pre dychové a vojenské kapely. Patrí do skupiny drevených nástrojov, pretože jeho stavba a spôsob hrania vychádza z konštrukcie a stavby klarinetu. Toľko stroho a výstižne encyklopédia.


Jano Babič. (Autor: red)

Naprieč džezovou históriou si tento nástroj vyslúžil označenie symbol džezu pre jeho podmanivý tón, ktorý znamenal revolučný posun v hudobnom výraze nielen v džezovej, ale aj v klasickej a dychovej tvorbe. Saxofón skonštruoval Adolphe Sax, belgický výrobca hudobných nástrojov, v roku 1840. V tomto roku môžeme teda spomenúť 180. výročie jeho existencie.

Obľuba saxofónu ako vyjadrovacieho prostriedku vyniesla na vrchol džezovej tvorby najväčšie džezové legendy. Na piešťanskej hudobnej scéne sa týmto nástrojom prezentoval Janko Miškech, ešte v 60, rokoch v kapele Gamma Club. Neskoršie, už ako konzervatoristi, vyrástli Paľo Grúň a Števo Orviský, ktorý hrá dodnes v saxofónových sekciách rôznych orchestrov aj na barytónsaxofón.

Kalendár sa vie pohrať s osudom džezových osobností. Vo februári, hneď na jeho začiatku, registrujeme dve veľké mená – Joshua Redman a Sadao Watanabe, o deň neskôr Stan Getz a Sonny Stitt, o týždeň neskôr Bill Evans a po ňom Maceo Parker. Takto to osud zariadil, že od roku 1924 do roku 1969 uzrelo svetlo sveta v mesiaci február sedem majstrov džezovej hry na saxofón.

Nie hneď všetkými obdivovaný sa tento nástroj predieral orchestrami a štýlmi, aby získal najväčšiu úctu a mieru využitia v džeze. Sólisti na tenorsaxofón v sprievode klavírneho tria tvorili v polovici minulého storočia veľmi populárny, takzvaný „americký kvartet“. Ale aj alt- či sopránsaxofón sa v sólovom prednese i v orchestri v rukách majstrov stáva nástrojom, na ktorom sa zrodili najhodnotnejšie hudobné diela džezovej histórie.

O tom bude aj naša budúca relácia Podoby džezu na Rádiu Piešťany na frekvencii 90,2 MHz a na webovej stránke radiopiestany.sk. Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel