Klauni opäť rozosmiali pacientov v nemocnici

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany / Spravodajstvo
  • 2. februára 2020, 10:00

Zdravotná klauniáda je výnimočná v tom, že odpúta pozornosť od problémov a vyčaruje úsmev na tvári. Ten mali pacienti aj v stredu 22. januára, keď do piešťanskej Nemocnice Alexandra Wintera dokráčali profesionálni klauni.

Klauni pomáhajú pacientom na chvíľu nemyslieť na bolesti. (Autor: Spojená škola)

Zdravotní klauni sa prostredníctvom svojho predstavenia snažia podporiť psychickú pohodu detských pacientov, a tým prispievať k zlepšeniu ich celkového zdravotného stavu, hospitalizované deti odpútať od strachu, napätia a úzkosti spojenej nielen s liečbou, ale aj z neznámeho prostredia.

Hlavným programom občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors sú práve zdravotné klauniády, z ktorých jedna sa uskutočnila uplynulú stredu v piešťanskej nemocnici. Humorom pomáhajú zdravotní klauni a klaunky prekonávať strach pacientov z rozličných procedúr, vyšetrení a liečebných zákrokov, ktoré musia absolvovať. Svojimi návštevami chcú myšlienkovo oddeliť malého pacienta od jeho choroby a psychickej nepohody, chcú ho zaujať hrou, zapojiť ho do nej a vykúzliť na detskej tvári úsmev. Pre každého majú zdravotní klauni pripravené množstvo kúziel, pesničiek, zaujímavých „liečebných metód“ i nečakaných humorných a zábavných situácií.

Vynikajúcu klauniádu sprevádzala dobrá nálada, hudba, spev, humor, no hlavne smiech. Podarilo sa im rozosmiať každé choré dieťa i všetkých navôkol, s ktorými prišli do kontaktu.

Do Piešťan zavítal sám doktor Trubka, ktorého liečebnou metódou je narkóza s ukulele, prípadne s topánkou a následná radikálna operácia objaveného problému. Ale pozor! Ak narkóza nezaberie, operuje bez nej – za živa a za smiechu. Borisa Bačika alias doktora Trubku sprevádzal Tomislav Koprivčević, teda doktor Púpava. Ten lieči frekvenciou hudby. Ak nezaberá, je zručný anesteziológ – udrie po hlave a hotovo.

Azda sa po tomto jedinečnom zážitku budú malým pacientom opäť o čosi jednoduchšie zvládať strasti spojené s chorobou a rekonvalescenciou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek