Tavos mení fakturácie, za vodu už treba platiť vopred

Mnohých obyvateľov Piešťan a okolitých obcí v uplynulých dňoch prekvapila preddavková faktúra od Trnavskej vodárenskej spoločnosti. V akciovke sa totiž rozhodli, že prejdú na nový spôsob fakturácie, a to formou preddavkov štvrťročne, respektíve mesačne.

(Autor: red)

TAVOS pred týždňom na svojej webovej stránke informoval, že od 1. januára tohto roka prechádza na nový spôsob fakturácie.

Podľa informácií spoločnosti, zákazníkom so štvrťročnou periodicitou fakturácie bude vystavená faktúra na základe technického prepočtu z poslednej vyúčtovacej faktúry za predchádzajúce obdobie vždy na začiatku kalendárneho štvrťroku.

V praxi to znamená, že prvé faktúry majú byť vystavené v januári na obdobie január až marec, ďalšie prídu v apríli na obdobie apríl až máj. K 30. júnu bude vystavená vyúčtovacia faktúra za obdobie január až jún.

Následne v júli bude vystavená faktúra za na obdobie júl až september a v októbri na obdobie október až november. K 31. decembru bude vystavená vyúčtovacia faktúra za obdobie júl až december.

Alternatívou je mesačná periodicita fakturácie. Týmto zákazníkom bude vystavená faktúra na základe technického prepočtu z poslednej vyúčtovacej faktúry za predchádzajúce obdobie vždy na začiatku kalendárneho mesiaca január, február, marec, apríl a máj.

K 30. júnu bude vystavená vyúčtovacia faktúra za obdobie január až jún. Následne v júli, auguste, septembri, októbri, novembri budú vystavené ďalšie mesačné faktúry a k 31. decembru bude vystavená vyúčtovacia faktúra za obdobie júl až december.

Keďže mnohým prišla faktúra len včera či predvčerom, TAVOS dodáva, že ak bola doručená „neskôr“, pričom tento termín bližšie nešpecifikuje, spoločnosť bude akceptovať oneskorené úhrady týchto faktúr a predlžuje ich splatnosť až do 14. februára.

Postup vodárenskej spoločnosti, ktorá sa razom rozhodla zmeniť roky zaužívané postupy sa však nepozdáva primátorovi Piešťan Petrovi Jančovičovi. Vo svojom stanovisku pripomína, že tento nový spôsob fakturácie môže pre viacerých občanov spôsobovať existenčný problém, nakoľko v januári musia zaplatiť aj faktúru za december 2019. „Volal som s viacerými občanmi, aby som sa uistil, či sa to naozaj týka väčšiny obyvateľov a zistil som, že je to pravda. Preto som sa ihneď spojil s generálnym riaditeľom spoločnosti Ing. R. Foltinským a tiež s ekonomickou riaditeľkou spoločnosti Ing. Kováčovou,“ konštatuje primátor.

Podľa vlastných slov riaditeľovi vyjadril znepokojenie, že verejnosť nebola včas informovaná, a preto občania ani podnikatelia nemohli byť pripravení na nový spôsob platieb. „Ako štatutár Mesta Piešťany, druhého najväčšieho akcionára spoločnosti TAVOS, budem na pracovnom stretnutí členov dozornej rady a členov predstavenstva v piatok 31. januára v sídle spoločnosti žiadať prehodnotenie nastaveného systému zálohových platieb a verejnosť budem o záveroch rokovania informovať,“ dodal Peter Jančovič.

Ako to napokon bude sa dozvieme po piatkovom rokovaní.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav