Návrh zmeny na parkovisku Nálepkova: Platiť budú aj invalidi!

Piešťanská radnica zverejnila návrh nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN). To navrhuje, aby prvých 90 minút parkovania na parkovisku na Nálepkovej ulici „pri Perle“ bolo pre všetkých zdarma. Po tejto dobe budú platiť takmer všetci. O návrhu však musia rozhodnúť mestskí poslanci. Najprv však VZN muselo prejsť mestskými komisiami, na ktorých rokovanie sme sa zašli pozrieť. A zdôvodnenie návrhu pred členmi komisie prinieslo aj zopár zaujímavých prekvapení.


ZŤP vyhradené státie majú ale parkovať budú bezplatne len hodinu a pol (Autor: am)

Rokovanie u troch mestských komisií bolo stanovené na pondelok 27. januára takmer v rovnaký čas. Pritom len komisie sociálna a školská mali rokovanie na druhý deň. Tie však VZN o parkovaní nemali v programe.

A tak sme sa vybrali na rokovanie komisie pre legislatívu, právo, financie a podnikanie, ktorá zrejme má do mestskej legislatívy najviac čo hovoriť, keďže je poväčšine zložená z právnikov a ekonómov. Komisii predsedá mestský poslanec a v súčasnosti aj kandidát na poslanca do národnej rady za KDH, Andrej Klapica.

Návrh uviedla riaditeľka Služieb mesta Hana Dupkaničová. Návrh nového VZN má upravovať parkovanie na ploche s automatickým rampovým systémom a po novom hovorí o možnosti jednorazovo zaparkovať na Nálepkovej ulici na 90 minút zdarma. Ale len raz denne.

Nebude to teda fungovať spôsobom, že vodič môže prísť niekoľkokrát do dňa a 90 minút si rozloží na kratšie časové úseky. Vojsť na parkovisko a bezplatne opustiť ho sa bude dať len raz denne.

Úplne zadarmo len s trvalým pobytom v okolí parkoviska

Úplne zdarma by na tomto parkovisku mali podľa návrhu parkovať len obyvatelia s trvalým bydliskom v zóne dopravného obmedzenia a plateného parkovania v úseku od parkoviska Nálepkova, a tiež tí, ktorí majú trvalé bydlisko na pešej zóne na Winterovej, na Námestí slobody a na Pribinovej a Nitrianskej ulici v domoch oproti Auparku. Podľa vyjadrení riaditeľky Služieb mesta Piešťany Hany Dupkaničovej ide vraj len o šesť motorových vozidiel.

Keďže osadené rampy sú vybavené čítačkou poznávacích značiek a parkovacie karty so systémom parkovania budú zosynchronizované, tak automatický systém rozozná, či vstupujúce vozidlo má poznávaciu značku totožnú s parkovacou kartou jej držiteľa.

A ako pred komisiou uviedla H. Dupkaničová, žiadna iná kategória motoristov okrem 90 minút zadarmo pre všetkých nebude od platenia parkovného oslobodená. A to ani v prípade ZŤP či darcov krvi.

Parkovací automat na Nálepkovej ulici má však zatiaľ aj iné úskalia. Momentálne je nefunkčný a musí byť obsluhovaný ručne, lebo vraj nie je pripojený k internetu pre technické problémy.

Avšak aj po odstránení technických problémov bezhotovostne zaplatíte len do výšky 19,99 eur, a to z dôvodu, že terminál neumožňuje zadať PIN bankomatovej karty. Ak teda presiahnete platbu za parkovanie nad 20 eur, alebo prekročíte počet po sebe idúcich bezkontakných platení (ich počet banky štandardne taja) a platba neprebehne, pomôže vám len hotovosť. Papierová bankovka však maximálne dvadsať euro.

Ďalšia zmena je, že po schválení tohto VZN bude parkovisko spoplatnené nonstop, nie iba od 7.00 do 21.00 h ako doteraz. Sadzba zostane vo výške 1 euro za hodinu, pričom po zaplatení treba parkovisko opustiť do 15 minút. Strata parkovacieho lístka vás vyjde na 20 eur.

Komisii predsedal mestský poslanec a v súčasnosti aj kandidát na poslanca do národnej rady za KDH, Andrej Klapica (v strede).

Komisii sa nové VZN nepozdávalo

V rámci rokovania sa predseda komisie A. Klapica riaditeľky služieb mesta pýtal, na základe čoho navrhujú tieto zmeny. Zaujímalo ho, či sú k tomu nejaké vyčíslenia ekonomických dopadov, prípadne iné ekonomické údaje, ktorých by sa ich komisia zložená z ekonómov a právnikov mohla pridržať a vyjadriť sa podľa nich k návrhu.

Či vlastne ako sa zrodil nápad na takéto zmeny VZN. Žiaden takýto podklad však riaditeľka k dispozícii nemala a svoj návrh komisii zdôvodnila, že ide o pokyn vedenia radnice.

Na základe návrhu A. Klapicu tak komisia prijala uznesenie, v ktorom odporučila do termínu konania mestskej rady si ekonomické zdôvodnenie návrhu VZN pripraviť.

Mestská rada zasadne v pondelok 3. februára a my určite budeme pri tom. No ani súhlasné stanovisko mestskej rady nie je definitívne. O platnosti nového VZN musia svojim hlasovaním rozhodnúť až poslanci na mestskom zastupiteľstve. Až po tomto hlasovaní nastupuje 15-dňová lehota, po uplynutí ktorej VZN nadobudne účinnosť.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín