Miest pre škôlkarov by mal byť dostatok

Už o necelé tri mesiace sú tu zápisy do predškolských zariadení. Nielen podľa rodičov, ale aj zo zistení iniciatívy To dá rozum vyplýva, že dostať sa do škôlky môže byť pre deti náročnejšie, ako dostať sa na vysokú školu. Kým niektoré samosprávy riešia problémy s nedostatkom miest pre nových škôlkarov, v oboch mestách v regióne by situácia mala byť pokojná.

Pre deti v Piešťanoch je dostupná i zrekonštruovaná Materská škola na Považskej ulici. foto: (pror)

Kontajnerová škôlka vo Vrbovom nebude

Vrbovská samospráva riešila na začiatku aktuálneho roka nedostatok miest pre najmenšie deti. Podľa Vladimíra Strečanského z odboru školstva sa však radnica problém nevybavených žiadostí usiluje riešiť už od začiatku: „Kapacita pracovísk na Sídlisku 9. mája a Súkenníckej ulici je vyčerpaná. Uvažovali sme aj nad rozšírením niektorého z týchto pracovísk prenajatím kontajnerovej škôlky.“

Nad týmto riešením podľa neho uvažovali hlavne z dôvodu, že nedostatok miest v škôlke je iba dočasným problémom. „Terajší predškoláci, ktorí nastúpia v septembri do školy, sú veľmi silný ročník, ktorý uvoľní jednu triedu navyše a pri sledovaní demografického vývoja by kapacita škôlky v ďalších ročníkoch mala postačovať,“ uviedol referent školstva.

Z prenájmu kontajnerovej škôlky však napokon zišlo, keďže pre ňu v areáloch spomenutých pracovísk nie je dostatok priestoru. „Ďalším riešením, aj keď nie celkom ideálnym, je rozšírenie elokovaného pracoviska na II. ZŠ na Komenského ulici. Toto riešenie sme prekonzultovali s Krajským školským úradom v Trnave a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trnave,“ priblížil referent. Podľa neho základná škola už dočasne uvoľnila jednu učebňu, ktorú bolo treba prispôsobiť pre potreby škôlky. Mesto začalo pripravovať rekonštrukciu WC a dočasnú šatňu. „Začali sme pracovať na objednávke materiálneho vybavenia. Riaditeľka telefonicky kontaktovala rodičov neprijatých detí z Vrbového a informovala ich o tomto riešení. Väčšina rodičov sa však rozhodla, že na ZŠ Komenského svoje deti nechce dať,“ prezradil Strečanský. Samospráve napokon zostalo päť detí, ktoré postupne dovŕšia tri roky v mesiacoch marec až jún. „Pre tieto deti ani organizačne, ani finančne nie je možné otvárať triedu,“ skonštatoval.

Potom, čo do škôl odíde aktuálny silný ročník, by v materskej škole podľa odhadov do budúcich rokov mala byť kapacita dostačujúca, i keď bez väčšej rezervy voľných miest. „Z tohto dôvodu uvažujeme hľadať koncepčné riešenie rozšírenia škôlky s dostatočnou rezervou pre podobný prípad silného ročníka, ako je to v tomto roku,“ dodal na záver Strečanský.

V Piešťanoch prijmú všetky trojročné deti

Podľa informácií z piešťanskej radnice, ktoré sme publikovali ešte koncom minulého roka, problém s nedostatkom miest pre nových škôlkarov, našťastie, nemusia rodičia malých Piešťancov riešiť, keďže aj pre aktuálny školský rok od apríla do septembra v materských školách postupne vznikol priestor pre prijatie všetkých trojročných detí.

Podľa radnice sa tak stalo preto, že niektoré deti boli zo škôlok odhlásené z rôznych dôvodov. Do základnej školy napríklad odišli deti, u ktorých sa predpokladal odklad plnenia povinnej školskej dochádzky, iné prerušili dochádzku zo zdravotných dôvodov a podobne.

V septembri by sa taktiež mohli dostať do škôlky všetky trojročné deti. Mestu sa totiž podarilo zrekonštruovať MŠ Považská a k vytvoreniu nových kapacít prispela aj novovzniknutá cirkevná materská škola, ktorá pojme 60 detí.

Prednostne sa prijímajú deti, ktoré k 1. septembru dovŕšia piaty rok veku, deti s odloženou povinnou školskou dochádzkou a deti s dodatočne odloženou povinnou školskou dochádzkou. Prednosť pred ostatnými žiakmi majú spravidla deti s trvalým pobytom v Piešťanoch a pred mladšími rovesníkmi tie, ktoré do 31. augusta oslávia tretie narodeniny.

Okrem týchto formálnych podmienok by dieťa malo vedieť svoje meno a priezvisko, poznať si svoju značku skrinky či vedieť, ktoré je jeho oblečenie a topánky. Malo by sa vedieť obliecť, ale tiež vyjadriť, čo sa mu páči a čo nie. Má vedieť jesť samostatne lyžicou a piť z pohára alebo hrnčeka, odhryznúť si z chleba. Dieťa by nemalo cez deň používať plienky, malo by byť zvyknuté umývať si ruky, odkladať po sebe hračky na správne miesto a zvládať chôdzu. Preto ak máte budúceho škôlkara, trénujte prechádzky bez kočíka.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín