Proti výrokom Mazureka či Fica piešťanské Slniečko, ale aj Vrbovskí Víťazi

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 29. januára 2020, 09:55

Takmer 100 krčiem naprieč celou krajinou privíta od budúceho týždňa do 16. februára vyše 130 kapiel a umelcov v rámci festivalu Slovenská krčma. Medzi nimi nechýba ani piešťanské Slniečko alebo Punto & rybacé hlavy. Koncert zadarmo proti rasizmu a xenofóbii odohrá v sobotu 8. februára U čiernej pani na Teplickej ulici v Piešťanoch. Do protestu proti rasistickým a xenofóbnym výrazom Roberta Fica či Milana Mazureka sa z kapiel v regióne pripájajú aj Vrbovskí Víťazi, ktorí v rámci projektu zavítajú na východ do Spišskej Belej.


Slniečko alebo Punto & rybacé hlavy, koncert zadarmo proti rasizmu a xenofóbii odohrá v sobotu 8. februára U čiernej pani na Teplickej ulici v Piešťanoch. (Autor: red)

Mimoriadne pestré je i žánrové zastúpenie, keď v zozname nájdete pop, rock, metal, džez, punk, D&B, reggae, hip-hop, swing či predstaviteľa vážnej hudby – Jozefa Luptáka. Medzi podnikmi nájdete viaceré „echt“ krčmy i zopár kaviarní a klubov. Pridali sa krčmy zo všetkých kútov Slovenska od Bratislavy, cez Hurbanovo, Námestovo, Trebišov až po Hostovice na severovýchodnej hranici. Nechýbajú ani piešťanské podniky ŽiWell – Kursalon, U čiernej pani, Pohostinstvo u Turčana, Pivovar ŽiWell, ale aj Kuut – creative café vo Vrbovom.

Vrbovskí Víťazi v rámci projektu zavítajú na východ do Spišskej Belej.

Po pôvodnej výzve sa za necelé dva týždne zdvojnásobil počet prihlásených umelcov a počet zapojených krčiem narástol v krátkom čase až trojnásobne.

„Pre obrovský záujem sme sa rozhodli pripraviť jednoduchý a prehľadný web https://slovenskakrcma.sk/. Nájdete na ňom zoznam krčiem a kapiel s preklikmi na ich stránky, ako aj mapu Slovenska s vyznačenými miestami koncertov. Vďaka nej ľahko zistíte, do ktorej najbližšej krčmy sa môžete vybrať a ukázať aj svojou prítomnosťou, že väčšina návštevníkov krčiem na Slovensku nie sú rasisti a nestotožňujú sa s fašistickými názormi,“ uvádzajú organizátori na sociálnej sieti.

Postupne pridávajú aj dátumy koncertov a prípadné ďalšie prírastky v programoch jednotlivých krčiem. Nižšie v správe nájdete zoznam krčiem a umelcov, ktorí sa zapojili bez nároku na honorár. Vstup na všetky koncerty v rámci festivalu Slovenská krčma je zadarmo. Všetky informácie nájdete aj v hlavnom facebookovom evente s názvom Slovenská krčma: www.facebook.com/events/503461253626799.

Iniciatívu Slovenská krčma spúšťajú organizátori v spolupráci s mnohými krčmármi, umelcami a organizátormi kultúrnych akcií po celom Slovensku, ktorí sú presvedčení, že väčšina návštevníkov krčiem nie sú rasisti a nestotožňujú sa s fašistickými názormi.

Práve na ľudí z krčiem sa odvolával Robert Fico pri svojom schvaľovaní výrokov exposlanca Milana Mazureka po jeho právoplatnom odsúdení Najvyšším súdom SR, keď povedal: „Ak má byť rozsudok najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, môžu rovno orgány činné v trestnom konaní vojsť do ktorejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí, vrátane ležiacich psov, pozatvárať.“

„Nesúhlasíme s delením občanov na kaviareň a krčmu. Chodíme do jedných aj do druhých a v krčmách i kaviarňach stretávame úžasných ľudí. Chceme ukázať, že Slovensko nie je rasistická krajina, preto organizujeme festival Slovenská krčma. Akcia bude 4.–16. februára v krčmách po celom Slovensku,“ uvádzajú organizátori festivalu.

V prípade záujmu či otázok môžete organizátorov kontaktovať na office@pohodafestival.sk.

Hor sa do krčiem!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav