Vo Vrbovom odmietli dovoz rádioaktívnych odpadov zo zahraničia

  • Spravodajstvo / Región
  • 28. januára 2020, 12:17

Mesto Vrbové v okrese Piešťany nesúhlasí s dovozom zahraničných rádioaktívnych odpadov na spracovanie do Jaslovských Bohuníc, ani s rozšírením kapacít spaľovne tohto odpadu. Vyplýva to z uznesenia Mestského zastupiteľstva vo Vrbovom, za ktoré hlasovali všetci prítomní poslanci. Podľa viceprimátora Štefana Kubíka reagovali na výzvu ministerstva životného prostredia, aby sa vyjadrili k zámeru Jadrovej a vyraďovacej spoločosti (JAVYS).

(Autor: red)

Spoločnosť plánuje výrazne zvýšiť kapacity na spracovanie rádioaktívnych odpadov v tejto lokalite. Vrbové leží približne 15 kilometrov od Jaslovských Bohuníc.

S dovozom zahraničných rádioaktívnych odpadov nesúhlasí ani primátor Piešťan Peter Jančovič, ani starostovia viacerých ďalších obcí z okolia Piešťan. Naopak, obce Jaslovské Bohunice, Pečeňady, Malženice, Radošovce, Dolné Dubové a Nižná súhlasia so zvýšením kapacity spaľovne Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti v prípade dodržania ich podmienok.

Združenie miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice, ktoré reprezentuje približne 120 samospráv, tiež nie je proti. V memorande sa s JAVYS dohodlo na krokoch, ktoré by viedli k novelizácii zákona o Národnom jadrovom fonde tak, aby z neho mohlo čerpať finančné prostriedky aj toto združenie samospráv. Ak by sa podarilo zákon zmeniť, do miest a obcí by mohli prísť značné finančné prostriedky.

JAVYS plánuje výrazne zvýšiť kapacitu technológií na spracovanie rádioaktívnych odpadov v Jaslovských Bohuniciach. V prípade ich spaľovania z terajších 240 na 480 ton, v prípade lisovania zo 420 na 1 000 ton a v prípade tavenia kovových rádioaktívnych odpadov z 1 000 až na 4 500 ton ročne. Zverejnený zámer predpokladá tiež dovoz rádioaktívnych odpadov na spracovanie zo zahraničia. Malo by ísť o 12 percent zo všetkých spracovávaných odpadov, po spracovaní by opäť odchádzali do krajiny pôvodu.

Dovoz odpadu zo zahraničia vysvetľuje predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti JAVYS Vladimír Švigár rentabilitou technologických a spracovateľských liniek. Spoločnosť by podľa neho v prípade spracovávania akéhokoľvek odpadu garantovala dodržiavanie všetkých predpísaných limitov.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava