Rekonštrukcia Kolonádového mosta pokračuje podľa plánu

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 28. januára 2020, 13:58

V júni 2019 sa začala rekonštrukcia jednej z najvýznamnejších stavieb Piešťan, Kolonádového mosta. Stavebné práce na obnove tejto národnej kultúrnej pamiatky sú už takmer v polovici a podľa realizátora i pamiatkarov sa projekt realizuje v súlade s platným schváleným harmonogramom pričom ukončenie realizácie projektu je naplánované do 15 mesiacov od prevzatia staveniska.


Na spodnej strane mosta sa pracuje na očistení a ochrane mostnej konštrukcie. (Autor: piestany.sk)

Na stavenisku sú vykonávané kontrolné dni (v intervale každých 14 dní), na ktorých sa zúčastňujú okrem zhotoviteľa, stavebného a autorského dozoru i zástupcovia Krajského pamiatkového úradu v Trnave a pracovníci  Pro Monumenta- prevencia údržbou.

Keďže obnova mosta sa realizuje za jeho prevádzky, práce sú rozdelené do dvoch blokov. Začalo sa na južnej strane mosta, kde bol doteraz upravovaný povrch vozovky, vystužený bol chodníkový obrubník, očistené boli steny architektúry s odhalením zvyškov pôvodného farebného prevedenia a pracuje sa na obnove strešného plášťa. Zábradlia z tejto strany mosta boli demontované a sú obnovované v dielni. Na spodnej strane mosta od kúpeľov sa pracuje na očistení a ochrane mostnej konštrukcie. Súčasne sa v týchto dňoch začali búracie a rekonštrukčné práce v interiérových častiach mosta.

Kolonádový alebo aj tzv. Sklený most je významné funkcionalistické dielo, ktoré vzniklo na objednávku Ľudovíta Wintera, nájomcu a budovateľa Piešťanských kúpeľov. Most bol vybudovaný na mieste staršieho dreveného mosta v rokoch 1930 – 1933. Keďže most je kultúrnou pamiatkou, ktorá je z celoslovenského hľadiska významným technickým autorským dielom, musia byť všetky práce na tomto diele vykonávané pod dozorom pamiatkovej ochrany.

piestany.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava